Sunday, October 31, 2010

MUDBALL THROWING

Masih ingatkah kalian tentang EM MUDBALL MAKING? Bagi sesiapa yang belum tahu, rasa nak tahu ataupun belum berkesempatan untuk membaca entri lepas, bolehlah klik dan berkunjung ke entri EM MUDBALL MAKING!


Semoga apa yang dikongsi dapat memberi manfaat kepada semua. Ternyata, masih ramai yang belum tahu apa itu EM MUDBALL dan mencari-cari apa itu Effective Microorganism (EM) di enjin carian GOOGLE mahupun YAHOO lalu menerjah masuk ke sini. Semoga kehadiran entri yang lepas telah dapat membantu dan memecahkan kebuntuan kalian yang ingin tahu dengan lebih lanjut tentang MUDBALL.


carian di GOOGLE dan YAHOO menerjah masuk ke VISIBLE VOICE

Sepatutnya, semalam 30 Oktober 2010 adalah hari untuk MUDBALL THROWING ke MOX RIVER bagi AMD Team. Tapi tarikh itu diperawalkan, seminggu lebih awal yakni 23 Oktober 2010. Maka, semalam tanggal 30 Oktober 2010, genap 1 minggu MUDBALL yang dibaling tempoh hari telah pun berada di dalam lumpur MOX RIVER. Apakah kesannya? Apakah perubahannya? Hah, yang ni aku sendiri pun tak tahu, tak sempat nak pi jenguk lagi.


E-mail daripada organizer kepada warga AMD'ers

Sepatutnya, cerita MUDBALL THROWING ni dicoret semalam, sempena genap seminggu. Tetapi kesibukan yang melanda selaku WARTAWAN tak bertauliah dalam membuat coverage sempena PIALA MALAYSIA 2010 AKHIR telah mengakibatkan entri ini ter"kick" ke belakang. Hasilnya tidak mengecewakan bilamana entri semalam agak berbaloi dan membantu para penyokong kedua-dua pasukan untuk mendapatkan update terkini. Sekaligus, traffic blog VISIBLE VOICE mencanak naik ke aras yang tidak disangkakan (lebih100 je, tak sampai ribu-riban macam blogger otai). Tapi puas hati lah, lebih-lebih lagi sempena Buffered Earning pertama kini berlangsung di sidebar : NESTLE. Untuk maklumat lanjut tentang NESTLE, boleh klik di papan iklan di sebelah :) Kutipan BE pertama pun dah lepas nak beli NASI LEMAK sebungkus.

PIALA MALAYSIA 2010 melabuhkan tirai

Tutup cerita PIALA MALAYSIA dan BUFFERED EARNING, kita buka cerita baru. Cerita yang sudah masak diperam selama seminggu, harap-harap masih "valid" dan tidak berkulat. Sedikit-sebanyak perkogsian pengalaman dalam acara membaling MUDBALL ataupun MUDBALL THROWING buat tatapan semua.

Pengalaman menaiki bas kilang beramai-ramai beruniform hijau dan bertopi coklat muda

Pendaftaran bermula seawal jam 900 pagi. Volunteers diberi satu topi setiap seorang tanda cenderahati. Perjalanan dari AMD ke MOX RIVER berhampiran bulatan BAYAN BARU menaiki 2 buah bas kilang yang disediakan oleh organizer. Meriah juga rupanya naik bas ramai-ramai, pakai uniform sama. Macam budak sekolah pun ada rasanya,haha.

Persediaan untuk MUDBALL THROWING

Persediaan sebelum acara MUDBALL THROWING mengambil tempat. Mudball diangkut ke tebing MOX RIVER untuk dibaling. Peserta mengambil gambar kenang-kenangan beramai-ramai.

TEMA : MEXICAN WAVE MUDBALL THROWING STYLE
Macam mana agak-agaknya? Excited juga nak tahu dan tengok. Tunggu dan saksikan!

Volunters yang bersiap sedia untuk upacara membaling MUDBALL ke dalam MOX RIVER

Memulakan MUDBALL THROWING

Bersiap sedia di tebing MOX RIVER sepanjang lebih kurang 200 meter (AMD area) sebelum acara balingan dan rejaman diteruskan. Semangat volunteers membaling Mudball ke MOX RIVER sekaligus melupakan tema yang telah ditetapkan. MEXICAN WAVE entah ke mana, rejaman BEBAS dipertontonkan.

MUDBALL : Setelah 3 minggu menjalani proses pengeringan (drying)

Ini dia Mudball yang dihasilkan tempoh hari, sebanyak 10 000 biji. Setelah dikeringkan selama 3 minggu, kini giliran untuk dibaling ke dalam sungai diteruskan. Masa untuk buat lebih kurang 3 jam, tetapi masa untuk baling ke semua 10 000 Mudball tidak sampai 30 minit. Menarik dan menyeronokkan!

Kesunggahan dalam aksi membaling GAYA BEBAS, MEXICAN WAVE STYLE MUDBALLTHROWING entah ke mana

Pelbagai aksi AMD'ers dalam usaha membaling Mudball ke dasar MOX RIVER. Ada yang terkangkang, ada yang tertonggeng, ada yang ternganga. Macam-macam ragam ada, yang penting happening.


Bergambar tanda kenang-kenangan

Selesai upacara MUDBALL THROWING gaya BEBAS, masing-masing mengambil kesempatan untuk merakamkan detik-detik manis tanda kenang-kenangan. Majlis berakhir kira-kira pukul 1030 pagi. Perjalanan pulang ke AMD menaiki bas sebagai pengakhiran dan penutup kepada acara MUDBALL THROWING sempena EHS WEEK 2010.

AMD : Strengthening Communities Worlwide
Perjalanan kami berlapan, AMD'ers tidak berakhir di situ sahaja. Selepas selesai MUDBALL THROWING, kami teruskan dengan FAMILY OUTING.

Apakah dia FAMILY OUTING?
Siapakah mereka berlapan?
Ke manakah arah tuju kami?
Segalanya akan bersambung di lain masa dan ketika, stay tune!

Thanks for reading :)


footnote: mesti korang penat kan scroll down utk baca artikel-artikel di sini. Malas baca, tengok gambar cukup lah,hak3. Harap maaf, frankly to say I don't know how to write shorter! Every single thing for me is precious. Aku menulis bukan untuk hari ini, aku menulis untuk masa depan. Semakin hari, semakin sayang AMD! Fiwit... Hanya berbaki 3 bulan aku di sini. Mungkin entri sebegini boleh bertindak selaku buah tangan untukku, dibawa pulang pada bulan Januari 2011 kelak.






PIALA MALAYSIA 2010 : TAHNIAH JUARA BARU KELANTAN

Walaupun tidak berkesempatan ke Stadium Bukit Jalil, tapi aku puas dapat menonton di seat VIP. Seat VIP tanpa sebarang kesesakan, gangguan, tepik sorak, balingan botol dan mercun. Lebih selesa bila makanan dan minuman di depan mata. Di bawah putaran kipas nombor 5, berchannelkan RTM TV1, siaran langsung akhir Piala Malaysia aku tonton bersama housemate, Faris (Kelantan) dan tetamu kehormat, Hazwan (Terengganu). Faiz (Negeri Sembilan) memencilkan diri di dalam bilik. Tapi bukan takut dipukul, dipijak mahupun digulai kawah, tetapi sebab dia tak minat tengok bola,hahahaha.

JUARA BARU PIALA MALAYSIA
PIALA MALAYSIA 2010 : Milik KELANTAN

Akhirnya segala persoalan kini terjawab dalam tempoh 90 minit perlawanan yang dilangsungkan di depan ribuan peminat setia kedua-dua pasukan yang berentap iaitu KELANTAN dan NEGERI SEMBILAN.Keputusan amat menggembirakan hati aku, kerana berpihak kepada pasukan KELANTAN, negeri tanah tumpah darahku.


KEPUTUSAN PENUH PIALA MALAYSIA 2010

KELANTAN 2 : NEGERI SEMBILAN 1

Aku masih lagi tak sempat nak tengok bola di stadium secara langsung. Bila agaknya peluang itu akan mancul. Nak tengok juga bagaimana aksi membaling mercun dan botol ke tepi-tepi padang dilakukan. Apa nak jadi dengan SEGELINTIR penyokong yang terlalu FANATIK, pemain sudah hebat, gol telah dijaringkan, tapi masih ada yang berbuat benda yang tidak sepatutnya. Tapi, masih boleh puji la, malam ni sekurang-kurangnya tiada kerusi di stadium dibakar. Nasib baik KELANTAN menang, kalau tak mungkin apa pulak yang akan terjadi.


Piala Malaysia tahun ni agak berbeza. First time aku sokong then menang,haha. Tapi, kenangan yang aku dapat malam ni agak berbeza dengan orang lain. Sambil aku tonton, sambil aku update status di twitter. Sekurang-kurangnya dapat juga membantu member-member yang tiada TV untuk tahu update terkini perlwanan akhir. Terima kasih kepada Asif dan Anem yang ternyata follow apa jua yang aku tweetkan dari awal hingga ke akhir perlawanan.


SIARAN LANGSUNG DI TWITTER

Disertakan di sini hasil kicauan aku di twitter sepanjang perlawanan berlangsung. Mata menonton TV, tangan meraba-raba kekunci laptop untuk terus update apa yang berlaku. Best juga macam ni, first time aku buat benda yang betul-betul berhasil. Nasib baik menang, berbaloi jugak. Kalau kalah, hampa dah aku. Dah la aku sudah penat untuk frust. Mujur, tahun ni dah berakhir frust aku selama ini,hak3.


Tweet yang dapat aku sampaikan update saat-saat genting semasa perlawanan dicatatkan di sini sebagai tanda kenang-kenangan sekaligus tinggalkan sejarah Piala Malaysia 2010 apabila KELANTAN dinobatkan buat pertama kalinya selaku juara PIALA MALAYSIA.


AMARAN: SILA BACA DARI BAWAH KE ATAS UNTUK AKSI YANG LEBIH DRAMATIK

berakhirnyan episod PIALA MALAYSIA 2010. Nantikan ulasan lanjut
@ resam manusia, lihat titik hitam pada lembaran yg putih. sedikit pada kita, banyak bagi mereka. misperception!
@ biasalah, dalam setandan pisang konpem ada hok buruk. lumrah alam :) ado peningkatan dah, takdop bakar kerusi,haha
@ hahaha, patut sejibik pun sama,haha.np.sape suruh translate?
KELANTAN cuti peristiwa sempena kemenangan THE RED WORRIORS
PEMAIN TERBAIK PERLAWANAN PIALA MALAYSIA 2010 : PIYA
44 minutes ago Favorite Reply Delete
Cawan Putih
by penaberkala
gomo kelate gomo, kelantan 2 - N9 1. ^___^ credits to penaberkala (:
FULL TIME : KELANTAN 2 - NEGERI SEMBILAN 1
YEAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH. Akhirnya kelantan menang
oh, tidak. terhalang oleh pihak lawan
cepat la abis wehhhhhhhhhhh
lontsran ke dalam oleh kelatan
90 minit berakhir, masa kecederaan. menunggu pengadil, subkidin bercumbu degan wisel je, ngeh2
terkena bucu, sayang seribu kali sayang
88:35 lagi tendangan penjuru dari kelantan
@ HAHA, mengom penyokong kelantan yg baling botol. ngok
serangan n9 terbaik ke kotak penalti, OFFSIDE
akmal rizal cuba mencari gol
melepasi sedikit palang gol
kad kuning utk pemain n9., akmal rizal ditarik, tendangan percuma
82 : akmal rizal dibawa masuk, daudsu keluar
serangan kelantan, terpeleot sedikit di kotak penalti.
n9 menyerang, sekali lg keeper kelantan berjasa
offside- kelantan. cuba lagi utk menyerangm jgn mengalah
tangkapan hebat oleh keeper klantan
74:30 serangan n9 ke gawang sedikit tersasar
daudsu diusung ke luar
daud su cramp, tak cukup garam ko? terima kasih daud su atas kerja keras anda
minit ke 70, kelantan masih mengatur gerakan
tendangan sudut kepada kelantan, mencari gol ke-3
terkilan degan sikap penonton kelantan. sek mung nok nate apo lagi..pemain sedap doh, gol bui doh. bobe la lepar botol ngan bedil nyo..ngok
piya menjaringkan gol ke-2 : jeirtan dari rumah 5-7-17 mendiamkan org2 rumah atas. maaf ye jiran2
64:30 kelantan menjaringkan gol ke-2
aksi lipat oleh pemain kelantan tersasar sedikit oleh indra
62 serangan bahaya dari n9, gunalan sekali lagi gagal merembat kencang ke gawang. keeper kelantan beraksi hebat
jeritan dari rumah atas tadi, akhirnyab berjaya aku balas. rupanya ada penyokong n9 di rumah tingkat atas flat mutiara perdana
turning tidak berjya di depan gawang. kemeriahan makin jelas kedenganran di stadium bukit jalil
kelantan terus menyerang
PERTUKARAN PEMAIN N9
kepala botak H0 sungguh berbisa! N9 1 : KELANTAN 1
56:50 hairudin omar menjaringkan gol utk kelantan
56:11 peluang keemasan kelantan tidak berjaya dimanfaatkan. betul2 di gawang gol. frust tertonggeng, arghhhh
54:43 sepakan percuma utk kelantan
aidil dibawa keluar kerana kecederaan. n9 kehilangan tunggak utama
dari jauh, tendangan n9 ke gawang gol tersasar
51:47 tendangan ke gawang n9 melepasi palang gol. gawagn gol n9 semakin panas
khairudin omar tertonggeng jatuh, sepakan percuma
n9 counter attact, berjaya dipatahkan, kemabki ke kaki n9
kelantan meyerang bertubi-tubi
48:3 indra muka tertekan
pemain masuk padang utk separuh masa ke-2
penguasaan bola kel 45 ; n9 55
separuh masa pertama berakhir, N9 1 : KELANTAN 0
lagi sepakan penjuru utk kelantan. adakah peluang terakhir sebelum wisel ditiup
indra tendangan sarat tepat kepada keeper
45 minit berlalu, masa tambahan
45 tendangan ke gawang n9 berjaya ditangkap oleh keeper n9
serangan kelantan masih lagi belum berakhir
berserabut fdi gawang n9, lagi sepakan penjuru utk kelantan
44:20 sepakan penjuru sekali lagi dan lagi dan lagi utk kelantan..kamon la weh, balas gol tuh
43:15 hairudin omar, kepala botak menanduk tetapi masih gagal.
43 daud su jatuh tertonggeng, sepakan percuma utk kelantan
42:12 hantaran sedikit ke dalam, terlepas dari kaki indra
kelantan menyerang
n9 dapat jaringkan gol ke 2, tapi batal. pengadil sembat bercumbu dgn wisel dulu sebelum gol dijaringkan
Aidil N9 dicabul dan dikasari, sepakan percuma utk n9
REFEREE : Subkidin
shukur rebah ke bumi sambil kenyit2 mata, sakit kot. nasib baik subkidin ada tolong tarik
n9 main macam lipas kudung, salute. kelantan? warming-up mungkin
37:7 tendangan sudut sekali lagi utk kelantan
farhan malas nak kejar bola, letih kot. tak apa2, cuba lagi
34:20 rembetan lambat di depan pintu gol, terkena betis deefender
33;30 gonalan membuat tendangan perlahan ke gawang, tepat ke dada keeper, nasib baik selamat
32:45 main tarik2 baju, syukur dihadiahkan kad kuning. tahniah
sathia bermuka bengis, jangan kecewa, be cool
30:20 tendangan jauh ke gawang gol tersasar, serangan n9 lebih pantas dan menyengat
serangan berselang-seli, n9 menyerang
25:11 sepakan percuma utk kelantan
24:55 serangan balas dari n9
24.35 indra hantar ke tengah
srangan dari kelantan gagal
hantaran kelantan kurang kemas
20:30 sepakan penjuru oleh kelantan
kelantan menyerang
tepat ke dada penjaga gol
19:25 sepakan percuma utk n9 oleh aidil
n9 menyerang lagi
counter attack n9 gagal
n9 1 : kelantan 0
17:00 sepakan penjuru kelantan yg punya
15:15 serangan kelantan dipatahkan dengan mudah
13:45 cubaan kedua penalti mengesahkan 1:0, kelantan ketinggalan
12:50 gol pertama untuk n9 dibatalkan
12:15 penalti untuk negeri sembilan
11:20 fitri melepaskan rembetan ke langit
10.30 sepakan penjuru kepada kelantan, masihkah ada harapan?
serangan kilat n9 merbahaya
9.25 n9 mengatur gerakan lagi
6.50 percubaan ge gawang kelantan berjaya diselamatkan oleh penjaga gol, hampir bolos
5.45 tendangan ke pintu gol oleh n9 terkandas
4.18 indra alami kecederaan
subkidin tampak bergaya
2.23 serangan dari n9
serangan pertama dari kelantan
sepak mula bermula
pemain mengambil posisi
NEGARAKU berkumandang
SIARAN LANGSUNG BOLA SEPAK PIALA MALAYSIA hanya di RTM, TV1
Lintas langsung dari stadium bukit jalil : Kemeriahan sorakan peminat Negeri Sembilan dan Kelantan ternyata hebat. Kurang 1jam, sepak mula
Ingat, baca dari bawah ke atas! Inilah yang sebenarnya berlaku sepanjang perlawanan akhir Piala Malaysia 2010.

Maaf di atas segala kekasaran bahasa, penyalahgunaan kata sepanjang tweet-tweet. Berbaloi-baloi aku tweet-tweet. Menang juga akhirnya. Penantian selama ini akhirnya berkahir dengan kejuaraan. Maka dengan ini aku umumkan maka berakhirlah zaman untuk aku FRUST,haha. Sebab selama aku tengok bola, tak pernah menang. Tahun ni ajaib sikit, nice one!


ULASAN
  1. Bangga dengan sokongan padu peminat untuk kedua-dua pasukan kerana berjaya menghabiskan jualan tiket walaupun harganya dinaikkan dan sekaligus memenuhi stadium untuk sama-sama menggegarkan kemeriahan pentas akhir Piala Malaysia 2010.
  2. Bangga degang perkembangan terkini bola sepak tanah air, kembali maju setelah merudum sementara waktu dahulu. Semoga prestasi bola sepak tanah air semakin meningkat dengan kualiti permainan yang lebih cekap dan konsisten.
  3. Terkilan dengan segelintir peminat KELANTAN yang masih melakukan perbuatan sia-sia iaitu dengan membaling botol dan mercun ketika perlawanan berlangsung. Walaupun kawe ore qlate, tapi kawe tak stuju dengan tangan-tangan demo hok gatal pekong botol/mercun. Tapi kawe bersyukur kerana masih ramai penyokong yang rasional di Stadium Bukit Jalil tadi, insiden buruk seperti tahun lepas tidak berulang lagi (bakar kerusi). Semoga ada perubahan positif di masa akan datang, insyaAllah.
  4. Hargai bakat pemain bola sepak Malaysia. Contohnya Aidil yang nyata menjadi ayam tambatan Negeri Saembilan. Ternyata, ketiadaannya dalam melangsungkan misi akhir, sedikit sebanyak meranapkan barisan teguh Negeri Sembilan. Selain itu, Hairudin Omar, degan bakat kepala botaknya yang berbisa yang masih lagi mampu menjaringkan gol di pentas final buat kesekian kalinya. Tidak dilupakan kepada pemain-pemain berbakat yang lain seperti Daudsu, Piya, Akmal Rizal Raqli, Indra, Shukur, dan lain-lain.
  5. Sambutan Piala Malaysia yang agak meriah, masih bernafas industri sukan bola sepak tanah air.

Dengan kemengan KELANTAN selaku JUARA PIALA MALAYSIA 2010, maka dengan rasminya Ahad, 31 Oktober 2010 diumumkan cuti peristiwa untuk seluruh rakyat di KELANTAN. Selamat bercuti!



footnote: jaringan pertama, terdengar tempik sorak yang bergempita di tingkat atas flat blok 5. Kami hanya mampu terdiam, aku hanya mampu menyatakan keresahan di twitter. Harapan sedikit merudum. Mujurlah separuh masa ke-dua, KELANTAN kembali bangkit. Jaringan penyamaan membolehkan kami balas jeritan/sorakan dari tingkat atas tadi. Tapi, bila ada satu lagi jaringan, memang peluang tidak dilepaskan untuk terus bersorak. Herm, tersdiam terus orang-orang rumah atas. Itulah keunikan bola sepak, masing-masing mempunyai semangat bersorak yang berbeza. Walaupun Negeri Sembilan kalah, tapi aku tidak memandang rendah kerana yang penting kualiti bola sepak Malaysia kembali meningkat naik.


MENARIK
Klik untuk bacaan lanjut:
  1. Video jaringan gol perlawanan akhir Piala Malaysia 2010 : Kelantan vs Negeri Sembilan : credit to Hazwan
  2. Pertama kali ramalanku tepat dan jitu meneka keputusan perlawanan bola sepak : refer blog Kembara Minda 7





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Re-design By dikbee | Powered By Blogger