VLOG : DOKUMENTARI BUJANG MODEN KE RUMAH KELAHIRAN P. RAMLEE

/
28 Comments
Buat julung-julung kalinya, VISIBLE VOICE menampilkan sebuah VLOG untuk semua pengunjung setia, followers dan jugak rakan bloggers yang kini berada di seluruh pelosok dunia. Penggambaran dokumentari ini telah diadakan pada 5 Disember 2010. Proses penyuntingan dan penerbitan juga diselesaikan pada hari yang sama. Terima kasih kepada semua krew produksi yang telah menjayakan penggambaran ini,hahahahaa. Walaupun idea ni spontan, takde skrip dan tak pernah dirancang, tapi bagi aku cukup menjadi untuk disimpan dalam koleksi peribadi.


Judul:
Dokumentari : Bujang Moden

Lokasi:
Rumah Kelahiran dan Galeri P.Ramlee, Pulau Pinang

Pengarah:
Faris@Muhandisu dan Penaberkala

Penerbit:
Al-muhandisu & Visiblevoice Production Sdn. Bhd.

Dipawagam bermula:
7 Disember 2010

Pelakon:
Faris@Muhandisu 
Beliau@kalampatah 
Alif@cyclo 
Penaberkala.


Rintihan peminat fanatik DDR meragam di VISIBLE VOICE

Untuk tidak menghampakan sesetengah peminat fanatik DDR, kami dari krew produksi tidak teragak-agak untuk melibatlkan sama DDR dalam projek MEGA kami ini. Kalau 2 ALAM mensasarkan RM20juta dan pecah panggung, kami sasarkan kutipan RM0.20 (Nuffnang) dan pecah tabung (untuk beli keychain dan cenderamata dari sana).


Kekangan waktu tidak mengizinkan untuk aku menaip entri yang panjang-panjang macam biasa. Hari ini dalam sejarah, VLOG pertama ditampilkan untuk semua dari kami berempat : 3 bloggers iaitu Faris@Muhandisu, Beliau@kalampatah, dan tuan punya blog, Penaberkala serta seorang photographer Alif@cyclo


NOW SHOWING

Mempersembahkan




Semoga semua terhibur dan mendapat sedikit-sebanyak input dari siri DOKUMENTARI : BUJANG MODEN kali ini. Sehingga bertemu lagi di lain waktu dan ketika dalam episod seterusnya di set lokasi yang berbeza. Tu pun kalau ada,kah3!




Thanks for watching!

Ronda-ronda Kota Mutiara

5 Disember 2010
Rumah Kelahiran dan Galeri P.Ramlee

Edisi terdahulu

3 Oktober 2010
Bukit Jambul

24 Julai 2010
Batu Feringghi

25 Julai 2010
Pulau Jerejak


Sedikit info tentang apa itu yang dinamakan VLOG?


Video blogging, sometimes shortened to vlogging (pronounced 'vlogging', as opposed to 'v-logging') or vidding or vidblogging is a form of blogging for which the medium is video,and is a form of Internet television. Entries often combine embedded video or a video link with supporting text, images, and other metadata. Entries can be recorded in one take or cut into multiple parts. It is also a very popular category on YouTube.

Video logs (vlogs) also often take advantage of web syndication to allow for the distribution of video over the Internet using either the RSS or Atom syndication formats, for automatic aggregation and playback on mobile devices and personal computers (See video podcast).

Reference : Wikipedia



You may also like

28 comments:

  1. owh yg video p kat uma p ramlee ni da tgok...kat fb hazwan lau x cilap.menarik.leh join venture ngn majalah 3 ..ahahaha

    ReplyDelete
  2. oloh... 20 sen jah? doh brp persen mu nk hulur kat aku selaku penyunting video tak bertauliah? muahahah

    ReplyDelete
  3. ^$^$*$*^$*^%&$&%$&$&$%&$&$&%$&

    asal aku dituduh peminat DDR?
    %&%$%&$&^%*(^)&*)*&)

    ReplyDelete
  4. okay
    sebab aku belajar benda2 macam nih
    jadi bagi aku tujuan dia bagus dan menarik
    cuma perlu banyak improvement dari aspek camera, angel dan cara penyampaian

    ReplyDelete
  5. baju biru tu ko kan?
    asal aku banyak komen nih?
    hahahaha

    ReplyDelete
  6. amirah:
    yup, video tu la
    yg upload kat fb,haha
    cepat ye cik mirah pi skodeng video ni
    next time jom join skali utk video ronda-ronda penang, tlg jadi tour guide

    ReplyDelete
  7. Faris Al-Muhandisu:
    xpe target sikit asalkan dpt banyak
    jgn duk gebang lebih,haha

    btw, credit tu penyunting video al-muhandisu
    nice job, well done bro

    ReplyDelete
  8. hans:
    ko banyak komen sbb ko banyak tnya bro,haha..no prob

    angle camne tu? ni pun main spontan je rakam, tak fikir sgt pasal teknikal
    tak plan pun, tu cakap cam tak proper sgt
    biasala,suka-suka
    bkn utk tujuan komersial pun,hak3
    sekadar memori duk penang

    ReplyDelete
  9. owh
    suka2 jer ker
    patutlah
    sebab kalau assignment aku buat macam nih
    memang mengamuk lecturer aku
    kalau suka2 tak apa lah
    hohohoh

    ReplyDelete
  10. amboi..melancong sakan dia kat penang..

    ReplyDelete
  11. hahaha percubaan yang menarik pena, teruskan.. hee..

    ReplyDelete
  12. terbaik lah... hahahah boleh jadi pelakon dalam blog nih..

    ReplyDelete
  13. nice.. 20 sen pun 20 sen lah.. janji masyuk

    ReplyDelete
  14. hans:
    biasa asyik ambek gambor je, kali ni tukar style
    buat video la plak
    kenangan kot :)

    ReplyDelete
  15. Cik Su:
    tinggal sebulan je lg nk melancong pun
    cadang la tempat2 menarik kat sini yg perlu pergi

    ReplyDelete
  16. padin:
    tq bro
    suka-suka je nih, tp cam best plak tgk balik video ni,haha

    ReplyDelete
  17. Ain Zulaikha:
    boleh la sikit-sikit,haha
    percubaan pertama katakan
    seb baik ada member2 yg sporting abes

    ReplyDelete
  18. Mata Hati:
    masyuk gak la, lebih dh sasaran ni

    ReplyDelete
  19. Apa kata ko amek aku jadi pelakon.. Nnt mesti lagi masyuk...lalalala

    ReplyDelete
  20. DeCrewz:
    haha, boleh2
    mai la penang, nk buat penggambaran terkahir ni sblum blah dari sini

    ReplyDelete
  21. fuyooo..ada videoo laa! terharuu nk tengok, nk kenaii ngn ore kelate nii..haha:D

    ReplyDelete
  22. hans:
    kenangan tu yg paling penting,haha
    feeling tgk gambor ngan video lain bro
    tu nk cuba cari kelainan

    ReplyDelete
  23. FIFIEY LYCHEE MARATION:
    video sengal-sengal je cik fifiey
    just for fun
    baru nk kenal? boleh-boleh, no hal

    ReplyDelete
  24. ila nabilah:
    thanks ila
    klu stress tgk yg ni dh nanti, hak3

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...