SITCOM

/
18 Comments
Minggu ni agak sibuk dan stress. Macam-macam persediaan perlu dibuat sebelum lecturer/ supervisor dari universiti datang menjengah ke host company untuk final presentation pada 23 Disember 2010 nanti. So, sekarang agak sibuk bergelumang dengan report-report dan logbook yang tertunggak.


Kadang-kadang, stress dan tekanan perasaan boleh dirawat dengan gelak ketawa. Jangan gelak sorang-sorang, jiwa namanya. Adanya kawan-kawan yang agak nakal dan sengal boleh membuat kita ketawa. At least, hilang sikit kerut di dahi, lebar sikit senyum di bibir. Walaweh, hilang stress wooo bila ada yang buat lawak dan buat onar,haha.


Hidup kita sebenarnya indah. Ada suka, duka, tawa dan tangis. Tapi, part suka itu yang best, terutama part SITCOM. Tahu apa itu SITCOM? Aku baru tau lepas tanya member aku tadi,haha


SITCOM itu maksudnya SITUATION COMEDY. Sorry la deh, ambo baru tau.

A situation comedy, often shortened to sitcom, is a genre of comedy that features recurring characters in a common environment such as a home or workplace, accompanied with jokes as part of the dialogue. Such programs originated in radio, but today, sitcoms are found almost exclusively on television as one of its dominant narrative forms.

Excited nak tau maksud sebenat SITCOM, mujur ada wikipedia. Hidup 20 taun tak tau apa maksud SITCOM, adoiiiii. Tak tau nak kata apa. Pandai sebut, gheti dengar, tak tahu maksud. Berat nanang!

A situation comedy may be recorded before a studio audience. Some also feature a laugh track.

Tapi, SITCOM aku ngan member-member tak sempat nak record-record. Mai la aku record kat sini jap. Semoga SITCOM ni dapat la aku ingat balik kalau-kalau tengah stress dan sedih,haha.

As opposed to stand up comedy and sketch comedy, a situation comedy has a storyline and ongoing characters in, essentially, a comedic drama. The situation is usually that of a family, workplace, or a group of friends.

Apa yang berlaku, bukan kami rancang.Kejadian berlaku secara spontan dan kebetulan. Dan, SITKOM kami jatuh dalam kategori GROUP OF FRIENDS.

Ok, baru INTRO. Lek lu, ni baru nak masuk cerita.



SITKOM 1 : ROTI APA?

Di TESCO X. Si A ingin membeli roti untuk sarapan keesokan harinya. Dalam proses pencarian, terjumpa sebungkus roti. Di sebelah, terdapat seorang gadis, penjual roti beruniform putih lengkap.

Si A : Ni roti apa?
Gadis : Jeling-jeling manja (bajet nak ngorat dia ke?)

Si A : Owh, ok (patut pun jeling semacam, terpampang sticker tulis roti sardin. Aiyooo. Sah-sah la minah tu bengang,adoi)

Si A mula rasa bersalah dan malu-malu kucing. Cover-cover! Jalan laju-laju nak pi bayar. Opppps, mana kaunter?

Gadis : Bayar kat depan ye!

Si A : 0ooo, bayar kat depan ye? Ok, tq. (Adoi, tersentak seketika. Sekali lagi dapat malu)

Pesanan buat semua, jangan ringan sangat mulut untuk bertanya, buruk padahya. Malu bertanya sesat jalan, tapi baik sesat dulu daripada menanggung malu free macam ni,haha


SITKOM 2 : SERBUK MANGGA YANG PEDAS

Waktu makan tengah hari, Si A bersama kawan-kawannya Si B dan Si C. Masing-masing ambil juadah untuk disantap. Si A dan Si B mengambil pencuci mulut, buah mangga dipotong halus RM1 sebungkus. Si B dan Si C mengambil tempat untuk makan.

Si A ke kaunter untuk mengambil serbuk asam boi, makan mangga dengan asam boi baru syok.
Si B : Eh, Si A buat apa tuh? Ambil apa?

Si C : Owh, dia pi ambil serbuk asam boi.
Si B : Alamak! (terkedu dan terkesima seketika)

Si A ke meja makan untuk duduk bersama menikmati makan tengah hari. Si B tiba-tiba bangun dari tempat duduk dan berlalu pergi.
Si C : Hahahaha (gelak jahat, kaw-kaw punya)

Si A : Nape weh?
Si C : Si B silap ambil serbuk letak dalam buah mangga dia. Hahaha

Si A: Hahahah. Dia ambil serbuk lada sulah? (yakin meneka)

Si C : Aah

Si A dan Si C gelak berdekah-dekah. Si B datang dengan muka slumber. Makan juga walaupun dalam terpaksa. Kesian pun ada, tapi nak buat macam mana dah nasib badan kan.

Sape-sape berminat, boleh la try lepas ni. Kombinasi baru untuk dicuba!

Mangga bersama lada sulah dan serbuk asam boi


SITKOM 3 : HAI JAMILAH!

Si A, Si B dan Si C pulang dari kerja. Singgah sebentar di KFC untuk dinner bersama sebelum pulang ke rumah.

Boring-boring tunggu giliran ketika beratur, terbitlah perbualan sengal antara mereka

Si A : Sampai kat kaunter, ko cakap Hye Jamilah

Si C : Mana kau tau nama dia?

Si A : Tu, ada kat skrin. (Cuba imagine kat kaunter KFC, tengok skrin kat mesin cashier: I'm Jamilah!)

I'm Jamilah
Agak-agak, apa rasional dia letak nama cashier?

Si C gelak terpaksa. Sengal jugak kawan Si C rupanya. Si B asyik leka melihat papan iklan menu. Konfius nak X-meal ke meal biasa.

Sekian!


Banyak lagi nak taip, tapi masa tidak mengizinkan. Simpan tenaga untuk taip report dan logbook. Esok mau submit,hoho. Dalam busy nak siapkan report dan logbook pun, sempat lagi update blog, adeii. Apa nak jadi? ish3. Kena pi tutup switch modem internet jap.


You may also like

18 comments:

  1. serbuk lada sulah??
    pergh...hebat2..hahaha

    gud luck yer..semoga dapat siapkan report2 tu dgn sistematik ;)

    ReplyDelete
  2. haha nice one, nak gelak ni,hahaha

    ReplyDelete
  3. sedap pe ohhh..cbe la try..lalala

    aku tak pernah rase pon..

    ReplyDelete
  4. rilek r bro, xyah ttp suis modem 2...hehehe..kena kuatkan iman mu ajer =p

    ReplyDelete
  5. hahahaha
    memang sempat kan ko pena?
    okaylah tu
    tulis blog hilang stress
    buat report tambah stress
    kira jadi neutral la balik
    heheheh

    P/S : Mari Memasak Laksa Sarawak Bersama Chef Hans

    ReplyDelete
  6. hehehe nice,

    nk share sy prnah jalan nak masuk kereta balik.. sebab fikir benda lain, sy boleh pulak terbuka pintu kereta orang lain T_T malu wooo itu lah paling kelakar dalam hidupp ngiahahhhaa

    ReplyDelete
  7. MyraLove =):
    boleh la try,haha

    thanks
    tgh berusaha dgn jayanya,hak3

    ReplyDelete
  8. HZQH:
    gelak jangan tak gelak
    jgn terkena kat diri sendiri lepas ni sudah la ye

    ReplyDelete
  9. *cimOt*:
    lol, igt dh pernah rasa
    jom pakat try

    ReplyDelete
  10. amirah:
    xbuleh wooo, susah sgt nk berpisah ngan blog dan fb,haha
    tak bukak sehari rasa macam staun

    ReplyDelete
  11. hans:
    uish, mesti
    sentiasa sempat klu nk mengarut kat sini
    tp report tu mmg slow la sikit,haha
    kureng dh stress sikit sbb byk dah siap

    ReplyDelete
  12. darkbatman:
    ingat lama dah faham,haha

    ReplyDelete
  13. sop:
    tq la sop tumpang gelak kat sini

    ReplyDelete
  14. Ain Zulaikha:
    haha, seb baik tak masuk terus ke kereta orang tuh
    bahaya woo
    kuat sgt mengelamun tuh

    ReplyDelete
  15. nak cuba wat cam tu gak la nanti kalau g KFC.. haha

    ReplyDelete
  16. Cik Su:
    kalau lelaki yg jadi cashier, boleh la ciksu usha2,hak3
    tgk nama apa kat screen tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...