BACALAH SEBELUM ANDA TERKENTUT

Kentut?
Siapa yang tak pernah dengar kentut?
Sila angguk
Mintak orang sebelah tolong bagi satu kentut, macam tu lah bunyi nya
Siapa yang tak pernah hidu kentut?
Sila angkat ketiak?
Cuba hidu bau ketiak macam mana, tapi kentut teruk lagi la baunya


Kalau buka topik pasal kentut, macam-macam cerita lah ada. Tak kira jantina, tua, muda, miskin mahupun kaya, sudah pasti akan berkentut setiap hari. Bila dah semua orang berkentut, orang yang tak pernah berkentut tuh sudah pasti adalah tidak normal. Ada ke? Tak ada kot. Tapi bila dah ada yang kentut, macam-macam ragam pula yang ada. Ada yang berkentut, ada yang terkentut dan ada yang "terberkentut". Cam mana tuh? 2 in 1 la kot. Mungkin nak kentut malu, then terkentut tiba-tiba. Kang dah malu. Pengkentut bebas pun ada di mana-mana. Kadang-kadang, boleh membuat kita hilai dan tawa. Pengubat stress mungkin! Kalau nak story pasal kentut, boleh je nak karang sampai pagi esok. Nak cakap banyak tak banyak pengalaman pasal kentut dan karenah birokrasi orang-orang sekeliling,haha.


Tapi, tak nak lari topik kita bincang pasal TEKNOLOGI KENTUT. Pernah dengar teknologi kentut? Aku pun tak pernah, baru je tahu beberapa minggu yang lepas melalui video di facebook. Jom layan video-video ini.


KATEGORI 1 : GREEN TECHNOLOGY



The Animals Save The Planet
How about us?

Hah, dah tengok? Hebat juga kuasa kentut ni. Kalau la manusia kentut macam ni, memang tak jem la jalan kat Bayan Lepas ni nak gi tempat kerja. Jalan di Kuala Lumpur dan bandar-bandar besar pun konpem tak sesak. Mungkin boleh lah FUTURE ENGINEER study details sikit pasal kentut ni. Mungkin boleh jadi RENEWABLE ENERGY, tak payah susah-susah pakai petro yang semakin hari semakin meningkat harganya. Save energy, save environment. Save environment tak mungkin kot, sebab pencemaran bau akan berleluasa,haha.


KATEGORI 2 : SOUND TECHNOLOGY



Roberts Toot-Tone

Ini dia, teknologi kentut terkini. Agak-agak ada ke kat pasaran Malaysia? Kalau ada, boleh la pakat serbu di pasaraya-pasaraya berdekatan. GIANT ke, TESCO ke, JUSCO ke, MYDIN ke. Takpun, kat PASAR MALAM atau PASAR BORONG. Tu pun kalau ada lah. Kalau tak ada, cuba cari kat FARMASI atau PUSAT KESIHATAN, kot-kot lah ada.

Kalau ada jumpa jangan lupa roger sini, nak tolong hebahkan. Bukan apa, takut ringtone asyik berbunyi je dalam LECTURE HALL, OFFICE mahupun dalam MASJID. Kalau dah semua pakat nak beli ni, susah la nak cam yang mana bunyi handfon yang mana bunyi kentut. Nasib baik kentut ada bau, at least boleh la cam sikit-sikit walaupun bunyi sudah ditipu.

Mungkin FUTURE ENGINEER boleh lah start fikir untuk improve TEKNOLOGI KENTUT ni lagi. Sekarang, pencemaran bunyi sudah dapat diatasi. Dari bunyi kentut yang MONOTONE sudah bertukar menjadi POLYTONE dan POLYPHONIC. Mungkin boleh la plak cuba selesaikan masalah bau ye. Cadangan? Aku cadang kita buat teknologi spray, kentut keluar wangian berperisa, OREN ke, VANILLA ke, CHOCOLATE ke. Agak-agak boleh tak?


CHEMICAL ENGINEER, TAKE NOTE PLEASE WHAT I WROTE DOWN!
Aplikasi combustion, reaction engineering, separation process, heat transfer, thermodynamics, statistics, transport phenomena, health safety and environment, process safety and loss prevention, dan ilmu lain-lain yang berkaitan boleh la guna kalau berkaitan.


AWAS : Entri rekaan semata-mata. Jangan ambil serius! Jangan tergelak sampai terkentut.

BANTERAS KENTUT, SAYANGILAH HIDUNG ORANG LAIN

to be continue : KENTUT DAN KARAKTER



Dan Sebenarnya

Yuna


oh bulan
jangan layan diriku lagi
pabila,
air mata membasahi pipi
dan lagu2 di radio seolah2 memerli aku
pabila,
kau bersama yg lain

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

ku enggan
berpura pura ku bahagia
ku enggan
melihat kau bersama si dia
oh ku akui cemburu
telah menular dalam diri
pabila
kau bersama yang lain

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

pabila kau merenung matanya
ku rebah,
jatuh ke bumi
di saat kau benar-benar mahu pergi
seperti ku bernafas dalam air
adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu kau juga merindui aku
oh


aku teropong ke depan, rupanya kau berada tegak di atas kepalaku
aku mendongak ke langit, kadang-kala kau tersorot di sebalik awanan kelabu

cahaya mu indah, kegelapan malam dikau sinari
tetapi dirimu beralah bila adanya sang mentari

bak pungguk rindukan bulan
bak menunggu bulan jatuh ke riba
sampai bila?
hanya Dia yang tahu

penaberkala

4 biji epal? Seekor kambing? 24.09.2010? DiGi? Apakah ini semua (1)
4 Apples? A goat? 24.09.2010? Digi? What is that? (2)

Equation (1) + Equation (2) to solve the problem. Sigh!!!!
Need to think the logic. Arithmetic? Logarithm?
No need, just try and error!
Finally, I got that clue. Maybe "Apple4 kambing on 24.09.10 by DiGi?"
And finally I got the answer from NUFFNANG
Yeah, my answer quite correct
Actually, iPhone 4 (product by Apple) is coming on 24th September 2010 by DiGi.
24 September? Is it today?
Yup, today. Now you can start find the new product called iPhone 4.
Now, iPhone 4 in MALAYSIA.


Di sebuah kampung, atuk dan cucunya sedang berbual-bual di beranda rumah.
Tiba-tiba, atuk mengajukan soalan pada cucunya.
Perbualan mereka seperti berikut:


Kebetulan cucunya aktif melayari internet hari sebelumnya. Jadi, dia sudah tahu iPhone akan mula dipasarkan di Malaysia hari ini, iaitu 24 September 2010.

Orang mengantuk disorongkan bantal. Kebetulan soalan yang ditanya merupakan soalan spot yang ditunggu-tunggu. Peluang yang ada tidak disiakan begitu sahaja. Tanpa segan-silu, muka tak malu, si cucu berterus-terang apa yang dihajati di hati.

Adakah si cucu berjaya mendapatkan apa yang diidamkan selama ini?

Tungguuuuu....
Atuk DiGi tak bagi respon lagi

-----------------

Di sebuah bandar, seorang anak muda bergelar PENABERKALA telah dihubunggi oleh MR DiGi.
Berlakulah perbualan ringkas antara mereka seperti berikut:


MR DIGI: Why not you try to get iPhone 4?

PENABERKALA: How? So expensive, I'm not afford to buy NOKIA 3315. How come I can get that one. iPhone 4, not affordable for me. Sob3

MR DIGI: LOL. You are kidding right?

PENABERKALA: Nop. I'm seriuos. Currently I don't have money to spend especially to buy an expensive gadget like that. I need to save my budget. For future bro!

MR DIGI: For marriage? Ok, I understand your situation. Moreover, you are still student. But, how if someone want to give you for free, an iPhone 4?

PENABERKALA: Hehe, yup. One of the reason for my saving is that laa. Really? iPhone for free? Are you crazy?

MR DIGI: Why? You don't believe me. Lets me explain first.

PENABERKALA: Nop, but it is hard to believe it. Ok, fine. What is that? Can you explain for me further?

MR DIGI: Ok. Listen here. You just need to do few things to get one for free. First ....

PENABERKALA: How?

MR DIGI: Haip..Listen here. I'm not finish yet. Why you are so excited?

PENABERKALA: Haha. Relax. Of course I'm excited. Ok-ok, continue please.

MR DIGI: First, Write a blog post with the title, “DiGi iPhone 4 Me”.Then, in your post, tell them why you want an iPhone 4 from DiGi. Lastly, choose one of the five nifty badges given, and copy and paste the code provided to include it in your blog post.

PENABERKALA: Oooo. The first one, writing blog post I'm in the making right?

MR DIGI: Gosh. But not finish yet maa, you must finish it first. Then submit your link to them.

PENABERKALA: Ok, I'll continue. Don't disturb me please.

MR DIGI: Wait, don't forget. Tell them why you want iPhone 4 from DiGi?

PENABERKALA: Ermm, lets me think first. So many reasons to give to them. But, the most important thing for now is I'm not afford to buy iPhone 4 by myself. That is the main reason.

MR DIGI: Haha, cannot say like that. Please be serious ok! Give some concrete reasons. Make them feel pity for you is not enough. You must make them feel glad to hear your comment about the product especially from possible user/buyer like you.

PENABERKALA: Ok. I will.

MR DIGI: What?

PENABERKALA: Can you shut up for a while please! Lets me tell you one by one.

Reasons why I want an iPhone 4 from DiGi are:
1) new technology from Apple - for sure it will give the best performance
2) new gadget to replace my 10 years old phone - try to use new phone with high technology, good design and appearance for the first time
3) nice design with high technology - to experience the new thing in my life, to share with my family members and friends
4) all in one - all the functions provided enough for me to do all the things in my daily life
5) portable - no need to bring along camera, video camera, walkman, MP33/MP4, laptop and broadband with me because what I need just an iPhone 4!
6) loyal DiGi user - for sure if I got the iPhone, automatically I'll become DiGi user with the DiGi subscription. Currently use Maxis and Celcom, lateron for sure DiGi will be choosen.

MR DIGI: Erm. Your answer......No comment

PENABERKALA: :(

MR DIGI: Hey, you are late now. Better you submit your entri now.

PENABERKALA: Ok. By the way, thanks a lot for your info. Just try my luck here.

MR DIGI: Ok, no problem. Good luck and all the best.

PENABERKALA: Thanks

MR DIGI: Most welcome :)



PENABERKALA: Before submitting my entri, just want to create a poster for this contest.



Interested to know more about DiGi iPhone 4?
For more info, kindly visit DiGi WEBSITE

UPSR sudahpun berakhir. Tetapi, semangat aku mengenang kembali setiap sejarah di bangku sekolah rendah masih berkobar-kobar. Tempias UPSR 2010, telah membuka ruang untuk aku mencuba sesuatu yang baru.


Apa yang baru?
Tiada apa yang baru, melainkan BLOG ALUMNI SK MELOR baru sahaja ditubuhkan semalam, 22 September 2010. Dulu, kalau aku "google" SK MELOR di internet, tiada apa-apa hasil yang aku dapat melainkan alamat sekolah. Tak percaya? Cuba search.


Semoga selepas ini, kalau masih ada bekas pelajar SK MELOR yang rasa ingin mengimbau kembali sejarah lama, cuba search di internet, moga-moga carian di "google" mahupun enjin pencarian yang lain akan berhasil.


Dari mana datangnya semangat untuk membuka BLOG ALUMNI SK MELOR?
Mungkin dari semangat dalam diri yang masih berkobar-kobar
Mungkin dari sejarah manis yang terlakar yang sukar dilupakan
Mungkin kerana ia terlalu sukar untuk dipadam dalam memori ingatan
Mungkin kerana perasaan sayang masih membuak-buak
Mungkin kerana rindunya pada teman dan taulan yang lama terpisah
Mungkin adanya rasa dan hasrat untuk bertemu semula dengan rakan-rakan lama


Banyak kemungkinan, tetapi ada kepastian di sini
Pastinya, kerana SK MELOR tempat aku menuntut ilmu
Di sinilah tempat aku mula mengenal erti kehidupan yang sebenar
Tempat balajar tulis dan baca
Pastinya, kerana tidak mungkin aku dapat melupakan sahabat handai
Di sinilah tempat aku mengenal erti bersahabat dan berkawan
Sekali berkawan, selamanya di ingatan
Pastinya, kerana ia tidak patut dilupakan
Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat menuntut ilmu
Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung!


Mungkinkah perpisahan selepas menamatkan sekolah rendah bakal berakahir dengan pertemuan semula, REUNION?
Itulah yang paling sukar dicapai setelah sekian lama terpisah jarak.
Masing-masing lost contact dan membawa arah yang berbeza ke serata pelosok muka bumi.
Masing-masing sudahpun mempunyai kehidupan sendiri dan teman-teman baru di sisi.
Masing-masing sibuk dengan urusan masing-masing, malah cuti yang berbeza-beza menyukarkan keadaan.
Makanya, MASA lah yang akan menentukan segalanya.


Pelbagai usaha yang dilakukan untuk menjejaki semula sahabat dan rakan seperjuangan sewaktu di bangku sekolah rendah dahulu. Mana taknya, buku autograph yang tercatat alamat dan nombor telefon entah ke mana aku campakkan. Jadi, kaedah yang lebih mudah dan efektif digunakan. Antaranya melalui dunia siber, jaringan internet yang luas tanpa sempadan. Jadi, terhasillah beberapa medium yang agak membantu ke arah "jejak kasih" setelah sekian lama terpisah.


Rumusan semasa pada 23 September 2010:


Admin : Farhan Imran
Members : 66
Photos : 52
Links : 4



Admin : Farrah Adriena Abd Aziz / Norme Haslida / Khairul Anuar
Members : 75
Photos : 6
Links : 2



Admin : Khairul Anuar
Current Members : 14
Date of created : 22 September 2010
Website : http://alumniskmelor.blogspot.com/



Followers setakat ini : 14
Terima kasih diucapkan, sama-sama hidupkan BLOG ALUMNI SK MELOR walaupun hanya sekadar blog picisan. Semoga bermanfaat untuk semua.




Admin : Khairul Anuar
Writer : Open to all ex-SKM - Terbuka kepada semua ahli Alumni SK Melor yang berminat
Date of created : 22 September 2010



Aktiviti terkini ALUMNI SK MELOR 2001
  • Dalam rangka mengumpul data dan maklumat bekas pelajar UPSR 2001 untuk database
  • Ahli berdaftar setakat ini mencapai 18 orang
  • Sasaran untuk mengumpul paling kurang 50 orang bekas pelajar UPSR 2001
  • Merangka aktiviti seperti REUNION ataupun GATHERING
____________________

::CEPUMAS::
  • Agak-agak mustahil tak untuk kumpul balik ramai-ramai setelah berpisah hampir 7-10 tahun?
  • Adakah wajar tindakan melupakan rakan lama setelah lama terpisah, mempunyai kehidupan baru dan sudah ramai mempunyai teman taulan yang baru?
  • Apa beza kawan sewaktu sekolah rendah dengan kawan sewaktu muda remaja dan dewasa?

visible voice kini bermadu dengan alumni sk melor
penaberkala telah berpoligami dalam blogging

Esok, tanggal 21 September 2010 bakal bermulanya peperiksaan penting untuk adik-adik sekolah rendah iaitu UPSR. UPSR adalah peperiksaan terpenting untuk murid-murid sekolah rendah kerana keputusannya nanti bakal menentukan ke mana arahnya mereka akan dicampakkan untuk meneruskan pengajian di peringkat sekolah menengah kelak.

Jangan pandang enteng pada peperiksaan yang bernama UPSR. Tiada UPSR, maka tiadalah kayu pengukur tahap pencapaian pelajar sewaktu di bangku sekolah rendah. Justeru, hasrat kerajaan untuk memansuhkan peperiksaan seumpama ini, UPSR dan PMR amatlah tidak wajar. Sekurang-kurangnya, dengan adanya peperiksaan UPSR, berdasarkan keputusan mereka dapatlah ditapis pelajar kategori cemerlang, sederhana dan pelajar biasa untuk ditempatkan di sekolah-sekolah yang bertepatan dengan pencapaian mereka.

"Peperiksaan UPSR dan PMR tidak perlu dimansuhkan, cuma perlu diteliti dan dikaji semula agar menjadi lebih relevan" monolog dalaman daripada lepasan UPSR 2001 dan PMR 2004.

Seterusnya, usai menduduki UPSR dan mendapatkan keputusannya nanti, bermulalah pula perjalanan mereka tidak kira di Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Maktab Rendah Sains MARA (MRSM), Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Sekolah Kawalan, Sekolah Elit, mahupun Sekolah Menengah Kebangsaan (SEKMENKEB) harian biasa.

Esok merupakan hari penentu untuk mereka. Pembelajaran selama 7-8 tahun (tadika, pra sekolah, darjah 1-6) akan diuji dan dinilai hanya dalam masa 3 hari. Berikut merupakan perjalanan dan liku-liku yang bakal ditempuhi oleh adik-adik kita di seluruh Malaysia.

Sama-sama doakan kejayaan mereka semua!


JADUAL PEPERIKSAAN UJIAN PENILAIAN SEKOLAH RENDAH (UPSR) 2010

Selasa (21/9/2010)

1. 8.15 am – 9.05 am : Bahasa Melayu Pemahaman (Objektif aneka pilihan)

2. 9.45am - 11.00 am : Bahasa Melayu Penulisan (Subjektif)

3. 11.45 am – 12.25 pm : Matematik Kertas 2 (Subjektif)


Rabu (22/9/2010)

1. 8.15 am – 9.15 am : Matematik Kertas 1 (Objektif aneka pilihan)


Khamis (23/9/2010)

1. 8.15 am – 9.30 am : Sains (Soalan aneka pilihan dan Subjektif)

2. 10.15 am – 11.05 am : Bahasa Inggeris Kertas 1 (Objektif aneka pilihan)

3. 11.45 am – 1.00 pm : Bahasa Inggeris Kertas 2 (Subjektif)

4. 2.15 pm – 3.45 pm : Ujian Aptitud Tahun Enam (Objektif aneka pilihan)

___________

Di kesempatan ini, kami ALUMNI SEKOLAH KEBANGSAAN MELOR (SKM) mengucapkan selamat menempuhi peperiksaan UPSR buat semua adik-adik tahun 6. Buat guru-guru SKM, terutama sekali kepada semua tenaga pengajar pelajar tahun 6, kami doakan kejayaan anak didik kalian. Semoga kejayaan menjadi milik kita bersama.

SK MELOR, SEKOLAH KITA!


Alang-alang bukak topik UPSR, teringat plak zaman muda mudi sewaktu di bangku sekolah rendah. SK MELOR, inilah sekolahku. Terletak di ceruk kampung di antara Kota Bharu dan Pasir Putih. Tetapi, inilah sekolah kebangganku. Tanpa SK MELOR, tidak mungkin aku di sini hari ini. Tanpa cikgu-cikgu sekalian, tidak mungkin saya berjaya sehingga dapat menjejakkan kaki ke menara gading.


Inilah dia, dewan pertempuran kami dulu, pelajar SK MELOR yang menduduki UPSR pada tahun 2001. Tapi sayang, sekolah kami hari ini hanya tinggal kenangan. Dulunya tempat kami menuntut ilmu, kini sudah dimusnahkan dan dirobohkan dek kerna perpindahan tapak sekolah te tempat baru iaitu di Padang Raja.


Dalam kemusnahan tapak yang penuh bersejarah ini, sempat juga mengambil kesempatan untuk merakam beberapa keping foto untuk tatapan masa hadapan. Semoga kenangan yang terukir di sini tidak lapuk seiring pertambahan usia dan masa.

Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat menuntut ilmu


Ini pula tempat berehat dan beradu. Bangku ini tempat favourite kami sekawan, Farhan, Firdaus, Zul, Amir, dan lain-lain untuk makan waktu rehat di kantin. Walaupun masa sudah berlalu hampir 10 tahun, tapi kenangan tetap terpahat di hati.


ANGKA GILIRAN : DA 072 1027

Inilah, salah seorang calon UPSR SK MELOR pada tahun 2001. Tidak sangka, masihku ingat angka giliran sewaktu peperiksaan UPSR dulu. Kuat juga ingatan. Patutlah, masih ingat sorang-sorang nama kawan-kawan sekelas dalam foto sewaktu darjah 5 dahulu.

"Sekali berkawan, selamanya di ingatan"


Alhamdulillah, daripada berkat didikan guru-guru, doa ibu bapa, dorongan abang-abang dan kakak-kakak, akhirnya berjaya mencapai kecemerlangan dalam peperiksaan pertama dalam hidup. 5A adalah satu pencapaian yang amat membanggakan pada diri ketika itu, apatah lagi membawa gelaran sebagai seorang anak petani dari keluarga yang sederhana.

Kenangan di SK MELOR akan ku bawa sampai ke mati

Kenalan dari SK MELOR akan ku sentiasa ingati

Kejayaan di SK MELOR sentiasa terpahat di hati

SK MELOR lah tempatku mengenali potensi diri!


TERIMA KASIH SK MELOR

TERIMA KASIH tidak terhingga buat semua pendidik SK MELOR

Dulu, Kini dan Selamanya

Semoga sentiasa MAJU JAYA


pesanan penaja:

  • adik-adik calon UPSR : jawab elok-elok, mulakan dengan doa, akhiri dengan doa. Jangan lupa pohon restu dari ibu dan ayah, guru-guru dan rakan-rakan. Berusaha, berdoa, dan bertawakal. Semoga berjaya!
  • guru-guru calon UPSR : doakan kejayaan anak didik cikgu-cikgu, halalkan segala ilmu yang telah dicurahkan selama ini.
  • ibu bapa calon UPSR : doakan kejayaan anak-anak. Di mana jua berada (kecuali tandas), tadahlah tangan mendoakan semoga anak dapat menjawab soalan peperiksaan dengan baik. Bagi semangat dan dorongan yang berterusan kepada mereka.
  • abang/kakak/saudara-mara calon UPSR : Beri galakan dan kata-kata semangat kepada mereka. 1A=RM50 ke, 1A=1 ketul ayam KFC ke, 5A=burger Mc Donald sebiji ke agar mereka lebih bersemangat.
SIBUK?
Uish, sudah masuk hari ke-4 kita menyambut Hari Raya Aidilfitri. Semenjak tiba di kampung, hari ni baru sempat nak mencoret sepatah dua kat sini. Agak sibuk sedikit di musim perayaan kali ini. Sibuk apa? Sibuk makan je,haha


MEMAKNAKAN PENGALAMAN
Rentitan peristiwa sempena Hari Raya Aidilfitri 2010. Ambil masa sikit nak merakam detik suka dan duka sepanjang perjalanan Aidilfitri 2010. Jika kali ini perayaan dari Penang ke Kota Bharu, tahun depan tidak mungkin yang sama akan berlaku. Tahun depan, mungkin perjalanan dari Tronoh ke Kota Bharu kembali mengambil tempat jika dipanjangkan umur. Inilah tempat (blog) untuk memaknakan pengalaman apa yang dilalui dalam lipatan sejarah.


BALIK KAMPUNG
Beredar dari kediaman di Mutiara Perdana seawal pukul 730 pagi bersama housemate, Faris pada 9/9/2010. Berdebar jugak hati bila bas tak kunjung tiba walaupun jam sudah menunjukkan pukul 800pagi. Agak pusing dan kalut mencari nombor telefon teksi. Akhirnya, bas muncul dengan tiba-tiba tepat jam 800pagi. Dengan hati girang, perjalanan menaiki Rapid Penang menuju ke Stesen Bas Sungai Nibong bermula.

Perjalanan sarat dengan barang di kiri dan kanan tangan. Alhamdulillah, perjalanan selamat dan lancar. Apa yang paling penting bila dapat sampai awal ke destinasi, seawal pukul 4 petang. Senyum simpul sebaik sahaja dapat menjejakkan kaki di kediaman, dalam hati berkata, "fuh, sempat gak nak berbuka puasa kat rumah buat kali pertama dan terakhir di bulan Ramadhan tahun ni".


BERBUKA PUASA HARI TERAKHIR
Hati berkobar-kobar nak berbuka puasa bersama bonda dan famili di rumah. Alhamdulillah, sempat juga sampai awal, pukul 500 petang sudah berada di rumah. Esok nak raya, rambut masih panjang macam rockstar. Dengan rela hati, pi la potong rambut kejap. Tapi potong sikit je lah bahagian tepi, belakang dan atas. Sebelum habis cuti baru pi gunting sekali lagi,kah3 (alasan). Tapi, abang yang sulung cal suruh pi berbuka kat rumah nenda. Takpelah, bukan selalu berbuka sekali ramai-ramai di rumah nenda.


anak saudara yang ke-16, selamat dilahirkan di penghujung bulan Ramadhan


MALAM RAYA
Macam biasa, kalau sehari sebelum raya, keadaan di dapur macam tongkang pecah. Penuh dengan daun palas dan pulut untuk buat kutupat palas. Tapi tahun ni agak berbeza, up sikit dari tahun-tahun lepas.. Rendang pun ada? Pergh, siap jual rendang rupanya. Maju-maju! Tahun depan nak promote kat facebook,haha

tempahan ketupat palas


HARI RAYA PERTAMA
Rutin macam tahun-tahun sudah, solat sunat Aidilfitri, ke rumah nenda, menziarah pusara ayahanda, ke kediaman kakanda dan akhir sekali pulang ke rumah.


1/3 daripada bala tentera - nephew and niece


ally - damia - danish


semangat the Orenje?


HARI RAYA KE-DUA
Beraya ke rumah sahabat di Pengkalan Chepa iaitu ke kediaman Ediamin Suhaimi bersama Seli. Lama tak jumpa, alang-alang hari raya sempatlah pergi bertandang untuk melawat beliau yang baru balik dari India untuk bercuti selama sebulan. Sebelum tu, sempat singgah di rumah kawan lama, Fakhrullah.


HARI RAYA KE-TIGA
Beraya ke rumah sahabat di Pulai Condong, Machang. Terima kasih Amir Maliki dan keluarga. Nasib baik merempit, kalau naik kereta sah-sah 5 jam tak sampai lagi. Kesesakan lalu lintas dan musim perayaan memang tak dapat dipisahkan. Tapi tadi terpaksa berundur awal sebab hari nak hujan.


HARI RAYA KE-EMPAT
Sudah 3 hari beraya, rumah orang lain buat RUMAH TERBUKA, tetapi rumah sendiri buat RUMAH TERTUTUP. Bukan apa, sebab semua orang tak ada, masing-masing sibuk membawa diri ke hulu dan ke hilir. Kenduri-kendara, rumah terbuka dan melawat saudara-mara itulah punca kami sekeluarga mundar-mandir seketika,haha. Maka, hari ini hari raya ke-empat, kami sepakat nak bukak pintu rumah luas-luas.

Jemput semua rakan dan taulan untuk bertandang ke rumah. Walaupun hidangan cuma biskut kering dan air kopi, jangan la tak datang ye. Kalau jalan jem, gunalah rakit. Berakit-rakitlah sampai ke taliair depan rumahkku, konpem tak jem.


Satu-satunya helaian merah yang dapat untuk raya tahun ni

Kalau dulu menerima, sekarang sudah tiba masanya untuk memberi. Sesungguhnya, memberi itu lebih baik dariada menerima. Tradisi memberi duit raya kat anak-anak buah diteruskan. Kalau dulu 10 orang, sekarang sudah meningkat menjadi 15 orang. Makin meriah la jawabnya. Malam-malam, sibuk duk main mercun dan bunga api. Pak sedaranya ni dulu-dulu, nak main bunga api pun main sorok-sorok.



psst: Hari ni, lagi dua orang kakanda akan pulang, Encik Hasbani sekeluarga dan Puan Siti Nor sekeluarga. Boleh la jumpa lagi 3 orang anak buah yang belum jumpa di Aidilfitri kali ni. Semoga semuanya akan selamat sampai. Sorang lagi kakanda, En Faizal Alwie terpaksa sambut perayaan di perantauan, di negeri bumi kenyalang.

Terpaksa shoot balik gambar raya sebab semua sudah terDELETE. Aiseh, rasa macam mau hantuk kepala kat dinding. Rela HILANG DUIT dari HILANG GAMBAR. Aiyakkkkk

tiket bas sepatutnya malam ni, 13/9/2010 pukul 10 malam
kesian tiket bas, burn begitu saja


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

selamat meneruskan perayaan di Aidilfitri
kepada yang sudah kembali bekerja, selamat bekerja
kepada yang masih bercuti, selamat meneruskan percutian
di mana jua kalian berada, manfaatkan masa yang terluang sebaiknya
senyum sokmo!




Assalamualaikum semua

Akhirnya! Hari terakhir di pejabat sebelum cuti panjang sudahpun tamat. Di saat ini, aku mula merasai mood balik kampung. Pagi esok, terpaksa ponteng kerja sebab tiket bus yang ada cuma pukul 900pagi. Harap-harap sempat sampai sebelum waktu berbuka. Nak juga merasai nikmat berbuka puasa bersama famili buat kali pertama dan kali terakhir di Bulan Ramadhan 1431H. InsyaAllah


Walaupun esok dah nak balik. Aku tak nak melepaskan peluang yang ada untuk membuat salam perantauan buat semua teman dan taulan. Bajet-bajet duk oversea la ni konon, padahal pulau je kot. Angan-angan yang masih belum kesampaian. Tak apalah, pulau ni pun kira seberang laut jugak,haha. So, ni salam perantauan dariku from Pearl Island (Pulau Mutiara aka Pulau Pinang).



Ni je lah yang aku mampu buat untuk semua yang singgah sini. Nak buat ecard guna photoshop atau flash pun tak reti. Maka, terpaksalah aku rajinkan diri lukis sedikit sebanyak yang aku reti sebagai kad raya. Saja je lukis nak membalas segala tag yang ada kat facebook. Sekali gus, tempek kat sini buat semua pengunjung VISIBLE VOICE.




selamat balik kampung buat semua
berhati-hati di jalan raya
pandu cermat jiwa selamat
semoga semuanya selamat sampai ke destinasi masing-masing
manfaatkan masa cuti yang ada bersama famili





Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin
Mintak maaf salah dan silap selama ini
Buat semua yang mengenali insan yang bernama Mohd Khairul Anuar Mah Hassan (penaberkala di alam maya).
Jemput datang bertandang ke rumah untuk beraya
Duit raya RM1 seorang untuk kalian,haha


Sempena mood raya sudah datang, jom kita sama-sama dendangkan lagu ini


Selamat Hari Raya




Menjelang Hari Raya oleh DJ Dave




Suara Takbir oleh P Ramlee





Kepada semua kengkawan yagn beraya di seberang laut, di perantauan mahupun di mana jua asalkan berjauhan dengan keluarga tercinta, bawa banyak-banyak bersabar. Jangan sedih-sedih. Senyum sokmo ok!



Tak sabar nak balik esok
Selamat berterawih buat malam terakhir
Adoi, sayu la plak hati ini. Ramadhan dah nak berlalu pergi. Tinggal beberapa hari saja lagi aku di sini. Menikmati Ramadhan di pulau yang indah dengan penuh riang hati. Semestinya tidak mungkin aku mendapat peluang seperti ini di lain kali. Apapun, terima seadanya dengan terbuka hati. Sungguh cepat masa berlalu pergi. Pastinya, masa yang telah pergi, tidak boleh diputar kembali.


Lagi sayu bila pergi pejabat pun terdengar lagu Aidilfitri. Sayup-sayup kedengaran lagu diputar menerusi corong-corong speaker tanpa henti. Mood balik kampung pun mula lah datang ke mari. Fikiran entah ke mana melayang pergi. Kad-kad raya, ketupat reben dan lampu lip lap pun ada di lobi. Mood nak balik kampung tak mampu dibendung lagi.


Bukak facebook, bukak blog, ramai yang update status mengatakan mereka dah balik kampung sendiri. Masing-masing sudah mula bercuti. Tapi aku? Aku masih di sini. Cuti pun belum pasti berapa hari. Tengok kalendar macam kosong macam gini. Apa nak jadi?





Ramai plak yang bagitahu mereka dapat cuti 10 hari. Kami di sini hanya diberi 4 hari. Termaktub dalam kalendar itulah cuti yang diberi. Tiba-tiba memo datang menjenguk kami. Emel dihantar untuk diperhati dan diteliti. Rupanya dapat cuti sehari lagi. Cuti jatuh pada hari Khamis, 16 haribulan sempena Hari Malaysia untuk tahun ini. Bertambahlah gembira di dalam hati. Tetapi cuti raya dan cuti Hari Malaysia ada jurang 2 hari. Apa nak jadi?


Aikkk, semua ayat habis dengan huruf "i" je. Apekehel?


Mungkin sebab hati gumbira, senang hati. Apa nak peduli? Lantak pi la apa nak jadi. Yang penting bila apa yang nak tercapai. Termakbul sudah apa yang dihajati selama ini. Apa yang penting? Dapat cuti. Especialluy cuti sempena Aidilfitri. Siapa tak nak cuti kan? hanya setahun sekali. Masa untuk bertemu seluruh ahli famili.


SEBELUM
Tengok kalendar pun tak senang hati. Dapat cuti sama macam tak ada cuti. Rasa juga iri hati. Mana taknya, ramai member-member lain dengar kata lama dapat cuti. Tapi aku, hanya 4 hari. Selasa dah kena ada kat sini. Khamis, ada cuti lagi sehari. Jumaat kerja kembali. Sabtu dan Ahad, weekend plak dan sah-sah la cuti lagi. Konpius dan bingung, nak datang kerja atau nak ambil cuti. Hati mula berbelah bagi? Apa nak jadi, nak follow the flow atau mintak cuti?

yang hijau itu kerja
yang merah itu cuti
yang 9hb tu kerja, tapi ponteng lagi sebab tiket bus kul 9 pagi
apa nak jadi?


SELEPAS
Tak senang hati selagi tidak mencuba nasib diri. Tebalkan muka, cekalkan hati. Beranikan diri berjumpa supervisor yang baik hati. Berbekalkan niat yang suci murni, aku suarakan permohanan cuti. Alhamdulillah, berjayalah aku panjangkan cuti. Dari cuti 4 hari, sekurang-kurangnya aku dapat cuti 10 hari. Tengok kalendar pun dah tak kosong lagi. Tengok kalendar pun macam tengok taman bunga yang berwarna-warni. Mungkinkah ini hanya ilusi? Atau satu fantasi? Tidak! Ini memang satu realiti yang pasti. Warna-warni itu simbolik kepada kegirangan dan kegembiraan di dalam hati. phewit!


habis haribulan aku sapu bersih untuk bercuti
apa nak jadi?


hati berbunga-bunga
sudah mampu untuk senyum sampai ke telinga
selamat bercuti untuk semua
jom balik kampung jumpa kaum kelurga!


Sekian, selesai masalah cuti. Beginalah kisah "I" dan cuti hari raya Aidilfitri.


pssst: berbaloikah ambil cuti 4 hari? Bukan annual leave, tapi unpaid leave. Tak datang kerja, takde gaji maa. Apa nak jadi? TIME IS MONEY, itu yang pasti.

Apapun, bagi aku Aidilfitri adalah satu peluang untuk bertemu dengan semua ahli keluarga dan sanak-saudara. Terutama sekali bila dapat meraikan hari lebaran bersama orang tua dan adik-beradik tercinta. Kalau gaji RM20 sehari, 4 hari tak datang baru RM80. Tiket bus 13hb malam pun burn macam tu saja, hanguslah RM37. RM117 apalah sangat jika nak dibandingkan dengan masa yang akan aku habiskan bersama keluarga dan sahabat handai yang lama tidak berjumpa. Memang tidak ternilai. Duit boleh dicari, tapi masa tak boleh dijual beli mahupun dicuri. Maka, rela aku korbankan wang ringgit kali ini bagi menikmati cuti yang lebih panjang.

Terima kasih SV! Nanti I bagi kuih raya. Ini bukan rasuah, tapi ini meraikan diri yang rasa bertuah. Best wooo dapat cuti lama. Bukan mudah nak dapat cuti panjang.


Selamat bercuti kepada semua yang sedang enak bercuti!
Teruskan kelazatan percutian anda semua.
"Terima Kasih abang posmen"

"Pecah kaca, pecah gelas. Sudah baca harap balas"


Masihkah kau ingat di mana terbitnya kata-kata ini?

Masihku ingat, kata-kata inilah yang selalu terpampang di sampul-sampul surat sewaktu era 90-an.

Ya, satu kenangan yang cukup manis untuk dikenang, kerana sekarang tiada lagi.
Hanya SMS, FACEBOOK, TWITTER, EMEL, MYSPACE, FRIENDSTER, FORMSPRING, BLOG dan anak-beranaknya mengambil tempat kini.

Tahun ini dalam sejarah, bilamana buat julung kalinya setelah hampir beberapa tahun lamanya tidak berkunjung ke Pejabat Pos untuk mengutus surat/ kad ucapan, maka berpeluanglah untuk berkunjung pada tahun ini.


Destinasi kali ini adalah ke Pejabat Pos Bayan Baru. Tujuan utama adalah untuk renew rodtax motosikal dan insurans. Bak kata pepatah melayu, "sambil menyelam minum air". Bak kata pepatah omputeh, "kill two birds by a stone". Bak kata pepatah cina dan india, tak tahulah tak sempat nak belajar lagi buat masa ini. Maka, adalah tujuan sampingan bertandang ke Pejabat Pos iaitu untuk....

Inilah dia, tujuan sampingan itu. Tibalah masanya untuk menghantar KAD RAYA yang telah dijanjikan tempoh hari kepada yang sudi mahu menerimanya pada tahun ini. Kiriman kad ucapan ini sempena KEMPEN KAD RAYA yang telah diadakan setelah sekian lama tidak melakukan tradisi menghantar KAD RAYA.


Maka, 11 penerima bertuah telah pun dipilih. Nampaknya, posmen akan bekerja untuk menghantar kad-kad raya pada tahun ini ke beberapa lokasi yang berbeza iaitu ke lokasi berikut:
  • KEDAH
  • PULAU PINANG
  • SELANGOR
  • TERENGGANU
  • KELANTAN
  • JOHOR
  • SABAH

Sorry la ye, janji nak umumkan senarai penerima pada 1 September 2010. Dek kerana kesibukan melanda, blog tidak ter'update' dan senarai tidak ter'publish'. Kat sini, ada senarai penerima bertuah pada tahun ini. Terima kasih di atas kesudian kalian membuat slogan dan drop komen di entri sebelum ini. Semoga, KAD RAYA tahun ini dapatlah menjadi tanda penghargaan buat kalian.


Berikut merupakan 11 penerima bertuah:

AMIRAH
orang penang yang dengar kata sudah sampai ke kampung halaman. Selamat bercuti dan selamat membuat persiapan hari raya aidilfitri bersama keluarga tercinta.

PAPABEAR

dedikasi khas kad raya buat adik Pasha bersama papa dan mamanya. Semoga Aidilfitri ini membawa kebahagian buat kalian sekeluarga.

LIFE KAMI
Dengar kata akan beraya di perantauan pada tahun ini. Semoga kalian tabah menghadapinya, jangan sedih-sedih di hari lebaran nanti. Semoga kad ucapan dapat membuat kalian berdua mengukir sekuntum senyuman menjelang Syawal nanti.

HAZWAN ARIF
Walaupun dapat balik kampung lewat, harap bersabar. Semoga selamat sampai ke pangkuan keluarga tercinta sebelum pagi Aidilfitri. Walaupun cuti pendek, 4 hari sahaja, marilah kita berusaha memohon cuti untuk lebih panjang. Semoga berjaya melanjutkan cuti menjadi seminggu.

HANS
Harap-harap, dapatlah hang terima kad raya cheq kasi yang tak seberapa ni. Sekadar tanda penbghargaan buat hang yang selalu jenguk blog ni sejak November 2009 sehinggalah hari ini. Terima kasih daun keladi, kalau free datang lagi. Selamat bercuti di kampung halaman di samping keluarga tersayang.

UMMI HANIE
Selamat berangkat ke Singapura. Semoga hari lebaran tahun ini penuh makna, pulang beraya menaiki kapal terbang bersama suami tercinta dan anak-anak. Semoga kak hanie sekeluarga selamat pergi dan balik. Harap-harap, sempatlah kad raya sampai sebelum kalian berangkat ke seberang laut.

WHITEDAISY
Buat kawan lama, semoga kehadiran sekeping kad ucapan pengganti diri dapat meriahkan lagi Aidilfitri tahun ini. Ilmu masakan sudah penuh di dada, harap-harap dapatlah merasa hidangan istimewa dari Chef Yana di hari lebaran nanti.

IKHWAN
Nun jauh di sana kad raya akan terbang ke Sabah. Semoga selamat sampai ke tangan saudara. Salam Aidilfitri dari warga semenanjung!

MISS LYA
Johor pun ada jugak seorang wakil. Semoga Kad Raya kali ini dapat menyerikan lagi Aidilfitri kali ini. Salam Aidilfitri in advance buat Miss Lya sekeluarga

NICK IRFAN
Nick, seorang yang suka bercerita tentang kisah-kisah teladan yang penuh pengajaran. Rupanya orang Penang. Dapat kad raya yang kurang elok mata memandang pun, harap terimanya dengan hati terbuka. Salam kenal dan teruskan ber'blogging' dengan menghidangkan lebih banyak kisah yang menarik selepas ini.

FARHAN ALI
Puncak Alam, lokasi sementara. Ingat lelaki bila tengok nama, rupanya member lama, classmate time upper form dolu-dolu. Buat saudari Wan Nur Farhanim Radziah yang sememangnya nama yang agak 'pendek', selamat pulang ke kampung. Raya jemput datang rumah. Selamat menunggu kad raya dari orang pulau.


Eh la, rupanya 12 keping kad yang dihantar hari tu. Ni penerima ke-12:

ROBIN
Muzakkir Aziz, orang Alor Star. Sahabat yang sedang menjalani latihan industri di tempat yang sama. Walaupun jumpa hari-hari, posmen jugak kena buat kerja. Salam aidilfitri buat anda sekeluarga


Kenapa dia? Ni la kerja bila free sewaktu di office. Belek blackberry di celah rak buku. Rupanya duk skodeng blog aku. Tenkiu la weh kadang-kadang hang jadi silent reader. Kadang-kadang dipaksa baca bila ada entri yang berkaitan.


TIPS : POS LAJU

Sempena Raya, mesti ramai ibu bapa yang berhajat nak pos barang atau bekalan kepada anak-anak di perantauan. Apa yang berjaya dipelajari di Pejabat Pos tempoh hari adalah berkaitan dengan bungkusan untuk hantaran Pos Laju.

Untuk membolehkan kotak LULUS untuk dihantar melalui Pos Laju, kita sebagai pengguna ada dua pilihan iaitu:
  1. Menggunakan kotak tanpa tulisan diluarnya sebagai bungkusan untuk dipos atau
  2. Membalut kotak bungkusan yang mempunyai tulisan dengan menggunakan kertas minyak
Akibat tidak mematuhi syarat itulah, ada seorang makcik tuh terpaksa bawa balik 3 kotak besar pulang ke rumah untuk dibalut. Kesian, tapi apakan daya itulah prosedurnya sejak zaman berzaman.


Akhir kalam, TERIMA KASIH POS MALAYSIA. Walaupun persaingan hebat dengan media elektronik, tetapi POS MALAYSIA tetap menjadi pilihan utama pengguna dan masih unggul sehingga hari ini.


Pelbagai urusan masih dapat dilaksanakan di Pejabat Pos, bukan sekadar menghantar surat semata-mata termasuklah:
  1. Jualan setem
  2. Pos surat / pos ekspress / pos laju
  3. Pembayaran bil
  4. Insurans
  5. Cukai jalan (roadtax)
  6. Pembaharuan lesen (renew lesen)
  7. Amanah Saham Bumiputra (ASB)

Dah melalut dah aku, nak cerita pasal pos kad raya je. Takpelah, sekadar memberi maklumat. Semoga bermanfaat kepada sesiapa yang baca dan akan Google nanti. Rujukan lanjut, bolehlah layari website berkaitan ataupun POS MALAYSIA.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...