PIALA DUNIA 2010

/
12 Comments


Perlawanan sudahpun bermula
Debaran kian terasa
Sorakan semangat di sini sana
Semuanya kerana Piala Dunia!




Perlawanan bola sepak berprestij telahpun membuka tirai semalam, 11 Jun 2010. Saat yang dinanti-nantikan oleh semua peminat bola sepak di seluruh pelosok dunia sudahpun tiba. Masing-masing dengan pilihan pasukan tersendiri untuk disokong dan diberi sorakan. Pastinya, suasana meriah dirasai di setiap lokasi tanda sokongan padu terutamanya di warung-warung mamak. Fenomena sebegini sememangnya menjadi kebiasaan sejak dulu sehinggalah sekarang, Piala Dunia 2010 kini menagamnbil tempat. Tetapi jangan dilupa SUKMA 2010.



Berikut merupakan 32 pasukan yang layak menyertai Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan. Piala Dunia 2010 dibahagikan kepada 8 kumpulan utama (A-H) dan melibatkan 49 perlawanan di pusingan awal, 8 perlawanan melibatkan juara dan naib juara setiap kumpulan, 4 perlawanan di peringkat suku akhir, 2 perlawanan di peringkat separuh akhir dan pastinya yang dinanti-nantikan oleh semua pemninat bola sepak di dunia iaitu perlawanan akhir Piala Dunia 2010.



KEPUTUSAN SEMASA PERLAWANAN PUSINGAN AWAL


KUMPULAN A

Afrika Selatan 1 - Mexico 1

Uruguay 0 - France 0

Afrika Selatan 0 - Uruguay 3

France 0 - Mexico 1


KUMPULAN B

Korea Selatan 2 - Greece 0

Argentina 1 - Nigeria 0

Greece 2 : Nigeria 1

Argentina 4 : Korea Selatan 1


KUMPULAN C

England 1 - Amerika Syarikat 1

Algeria 0 - Slovenia 1

Slovenia 2 - Amerika Syarikat 2

England 0 - Algeria 0


KUMPULAN D

Serbia 0 - Ghana 1

Jerman 4 - Australia 0

Jerman 0 - Serbia 1


KUMPULAN E

Belanda 1 - Denmark 0

Jepun 1 - Cameroon 0


KUMPULAN F

Italy 1 - Paraguay 1

New Zealand 1 - Slovakia 1


KUMPULAN G

Ivory Coast 0 - Portugal 0

Brazil 2 - Korea Utara 1


KUMPULAN H

Honduras 0 - Chile 1

Sepanyol 0 - Switzerland 1




Mana satu pasukan pilihan anda untuk menjuarai Piala Dunia 2010?


Perlawanan yang berpeluang ditonton, aih susah betul takde ASTRO. RTM pilihan terbaik anda!




:::soseh-soseh:::
  • Ramai gak perempuan minat bola, baru tahu. Kenapa ya?
  • Pergi sana, sini, situ, siti, semua cakap pasal bola. Apakah maknanya?
  • Pergi shopping complex mencari pakaian, semuanya bertemakan jersi, dengan logo segala macam. Semua brand guna WORLD CUP FEVER untuk cari untung. Business minded?
  • Hari-hari dengar lagu WAKA-WAKA, best gak. Tapi, lagu WAVIN FLAG lagi best.
  • Bola VS Internship? Buleh gak tengok-tengok bola. Klu time study cam semester biasa, konpem malas nak pi tengok.


You may also like

12 comments:

  1. aku suka pantun kat atas tu. hehe








    hope sehat.
    meh amek awar meh!

    ReplyDelete
  2. mesti tgh demam ni..demam bOla!!..
    ehehe~_^

    ReplyDelete
  3. saya belum jadi seorang wanita yg minat bola itu!..saya bukan dari kalangan mereka..haha..:p

    Lama tak jenguk2 sini~

    ReplyDelete
  4. entahla..knp ek ada perempuan minat bola sampaikan sanggup berjaga malam?...
    apa2 pon sukan mcm ni dapat meyatukan semua :)...waka-waka

    ReplyDelete
  5. hoho. baru first time layan match kat kedai mamak. kena pulak hujan renyai2 (tgk di bahagian luar kedai). apepun, Argentina menang time tu.. haha~

    ReplyDelete
  6. johan adam:
    pantun special utk world cup tu bro
    alhamdulillah, sihat
    menarik award tuh,hak3

    ReplyDelete
  7. ♥-- emieysandra --♥:
    tak demam sgt, suam-suam kuku je
    smalam pun tewas di deapan tv,haha
    tergeneral

    ReplyDelete
  8. Bintun Sazali:
    haha, mungkin belum tiba masanya lg
    mana tau satu hari nnt ke

    aah, lama gak tak jenguk sana
    td baru pi melawat

    ReplyDelete
  9. amirah:
    mungkin kerana minat dan pengaruh org sekeliling
    betul, sorakan semangat 1 malaysia, 1 dunia tuh,hak3

    ReplyDelete
  10. nifi a.k.a beliamuda:
    pergh, tegok kat kedai mamak tu
    aih, tak sempat lg nak pi tgk kat kedai mamak rmai-ramai
    tgk tv kat rumah je

    ReplyDelete
  11. haha.. simbolik je tu bro. sori kalo nampak biadap. xbmaksud pun. adeh. just pilih gambo yg bsesuaian dgn tema. haha

    ReplyDelete
  12. johan adam:
    no prob la, small matter je
    lawak gak,hak3

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...