Wednesday, April 29, 2009

PRANK

xtau nk ckp ape kat registrar..prank or what?erm,thanx la bg chance ak n kwn2 amek final exam mandarin..

maybe ni present birthday plg menarik n bermakna aku dpt..akn aku igt smpai bila2..maybe ni prank birthday plg gempaq..dr x dpt amek final, at last dpt amek smula..syukur sgt2..ni proses plg lama..nk tunggu keputusan samada blh amek tak final...dari umur ak 19taun..tup2 umur ak 20taun br dpt tau dpt amek plak final exam..hoho (kira staun la kan)

pandai registrar prank ak ckp xdpt amek exam,hak3...dh cuak + frust + sedih la jugak..blaja satu sem tp xleh amek final..tp alhamdulillah semuanya dh setle..credit to acab coz susahpayah buat surat n anta kat registrar..finally, dpt gak amek final sem ni...so, xyah repeat la next sem..yeah

utk kepastian,ak cek la kat prism..ni la keputusannya


PRISM HOMEPAGE

so esk amek slip exam yg baru kat registrar..semoga aku mendapat suntikan smgt yg baru utk trs study mandarin,insyaAllah..good luck utk kawan2 yg amek oral test ptg esk (29 April 2009)

MORAL OF THE STORY
*never give up utk trs berusaha walaupun nampak sesuatu benda tuh cam mustahil nk dpt (nasib baik acab x give up..thanx!)
*appreciate bila dh dapat sesuatu peluang
*ada hikmah disebalik kejadian-think positive
*yg buruk dijadikan sempadan,yg baik dijadikan teladan..moga2 dpt beri pengajaran kepadaku..so next sem ayuh sama2 kita slalu bertandang ke PRISM

ALHAMDULILLAH





Tuesday, April 28, 2009

20

ada apa ngan 20..erm, dh 2 dekad rupanya usia ak..alhamdulillah..ak masih diberi peluang utk hidup di dunia ni..tp,apa yg dh aku buat selama hidupku ini..,msh byk yg blum tercapai dan belum kesampaian...harap2,dgn ulangtahun ke-20 kelahiran aku ni, aku harap aku dpt melangkah setapak lg ke hadapan dan capai semua impian dan cita-cita..lebih-lebih lg, ak harap ak dpt berbakti kepada ibuku tersayang yg jagaku dari sekecil tapak tgn hingga ke arini..slain tuh, mudah-mudahan ak sentiasa dikurniakan hidayah utk jadi anak yg soleh, insan yg bertaqwa dan insan yg berguna kpd masyarakat, insyaAllah.

ALHAMDULILLAH
moga aku dimurahkan rezeki dan dipanjangkn umur hendaknya!

*special thanx utk amir n muzek sbb blnja makan kat restoran yg besh!
*thanx kat family members yg kol n sms
*thanx kat kwn2 yg wish especially my fren from India (saudara ediamin) yg kol kul 3pg..
*thanx gak kat kwn2 yg bg hadiah
*last but not least kat smua kwn2 aku yg still igt birthday ak especially my ex-schoolmates

THANK TO ALL





Friday, April 24, 2009

MANDARIN

ari ni ari jumaat...esk ari sabtu (25 april 2009)...esk ada oral mandarin..tp ak x buat text, x prepare ape2 pun...erm,plek2..kenapa ye..sekadar nk berkongsi cerita,meluah rasa, mengambil iktibar dan memperbetul yg mana yg tak kena..

:::ni sebab-musabab smua ni berlaku::::

Akhir Sem July 2008 - Pre-registration course utk sem Jan 2009
CAB 2023 CHEMICAL ENGINEERING THERMODYNAMICS
CAB 2034 PROCESS HEAT TRANSFER
CAB 2042 STRENGH OF MATERIALS
CAN 2054 SEPARATION PROCESS 1
EAB 2113 NUMERICAL METHODS
LAB 2023 MANDARIN 1

Sepanjang Semester Januari 2009
MONDAY - 600pm-700pm - lecture
SATURDAY - 900am-1100am - lecture
WEDNESDAY - 600pm-700pm (replacement- kadang-kadang je)
TEST 1 - Listening
TEST 2 - Writing test
TEST 3 - Writing essay test

16 April 2009
Ambil slip exam..ni la slip yg aku dapat

CAB 2023 CHEMICAL ENGINEERING THERMODYNAMICS
CAB 2034 PROCESS HEAT TRANSFER
CAB 2042 STRENGH OF MATERIALS
CAN 2054 SEPARATION PROCESS 1
EAB 2113 NUMERICAL METHODS

aih, mana satu subjek lg..adoi!!! 3 jam kdt plak tuh...xkan 16jam kdt je sem ni...ish

21 April 2009
Ke registrar office utk dapatkan satu kepastian..jom terjah

Q soalan drpd mangsa keadaan
A jawapan dari pihak registrar yg baik hati

Q kenapa xde mandarin dlm slip?
A jap,nnt kitorang cek..mai slip tuh..(5minit kemuadian)aah,xde dlm la dlm course registration

Q so nk buat camne?
A kami xleh buat ape..korang buat x confirmation masa confirmation period tuh? (terdiam sebab kitorang xtau n xbuat. dulu ada confirmation slip yg warna pink tuh)

Q kenapa skang xde confirmation slip? (slip pink tuh)
A sebab skang kita dh ada prism.online registration system

Q kenapa dlm list attendance ada nama kitorang?
A alah,lecturer awk bg kertas kosong je..then korang isi nama..(padahal awal2 sem dulu, lecturer bg list name yg siap type)

Q test dh amek 3 kali,so final exam camne?
A xleh buat ape la..amek plak la sem depan atau lain kali..(erm,start rasa frust dah)

Q xboleh ke tolong?
A xboleh dah sebab melbatkan byk pihak.apa yg ada dlm list, yg tu lah sponsor korang bayar..so ni melibatkan financial and exam unit.so kitorang xleh buat ape2 dah (paras frust meningkat)

22 april 2009 - cek first draft timetable for final examination
cek timetable..cari2 mandarin,xde pon kat timetable ak..huh..sah ak xleh amek dah exam final nih...frust dh sampai tahap memuncak..erm,tabahkan hati, rela je la..next time cuba lagi

today (24 april 2009) - suppose to be prepare for oral test
frust memuncak dan xtau nk buat ape..so pi makan..smp nk pi makan pun dh konppiusss..
MEE UDANG
STEAMBOAT
KFC
PIZZA
MC D
last2, pi makan kfc..blk2, buat la post nih...

tomorrow (25 april 2009) - suppose to be oral test
erm, pasrah je la...esk kena pi jumpe lecturer nih..bgtau cite yg sebenar..so, sem depan jupe lg la kite sir,insyaAllah..frust ketepikan,gumbirakan hati..xsabar nk balik ke lumut..nk jumpa family..rindu2,lama xjumpa..

FINAL EXAM - 29 MAY 2009 coming soon
orang len amek exam final mandarin..so, aku ngan kawan2 yg seangkatan, senasib terpaksalah berputih mata..xpe, kita masuk exam hall sem depan..biarla org amek satu sem mandarin, kite amek staun ye..blajar biar byk ilmu..(nk tenangkan hati, hilangkan frust, hoho)

MORAL OF THE STORIES
- register online registration awal2..jgn last2 minute, nnt nama kene reject secara auto...sbb prism ada kuasa veto
- tiap2 hari (bila2 free) cek prism kerap kali agar apa yg kita register sentiasa ada kat homepage prism di bahagian kanan skali
- waktu sem bermula pon, especially time confirmation period kene cek byk kali gak..then print siap2 buat bukti tkt ada ape hal di kemudian hari
- masa ari amek slip, amek awal2 (setel hutang awal2,yuran hostel n saman2 yg tertunggak tkt2 xleh amek slip)
- cek betul2 slip sebelum sign n buang salinan utk registrar





Tuesday, April 21, 2009

MOTIF

Terkejut - hairan - pelik - kecewa - sedih - lucu - bengang - terkesima - sewaktu dengannya

alkisah berlaku pada tanggal 21 April 2009 bersamaan 25 rabiulakhir sekitar jam 130pm waktu tempatan..lps abis kelas, aku, amir, muzek, azizi pi makan kat A&W..Dh lama xmakan kat situ sbb xde duit, pokai byr duit hostel...rindu gak masakan kat A&W cafe ni (Ali and Wife cafe,hoho)..lantas, terus menerpa pinggan, dicedoknya nasik, ditaruk segala macam lauk-pauk yg memikat selera..

cam biasa, bayar dulu sebelum makan..

"brapa ringgit?

"RM3.80"

lps byr aku gi kat table yg dak2 ni duduk..kami mkn kat table blkg segerombolan org (1 lelaki + 2 perempuan) berbangsa.... (dirahsiakan ats sbb2 tertentu)...on da way tuh, ak tgk laki tuh amik sisa ayam 1 ketul, garpu n sudu dr pinggang sorang perempuan tuh and then letak atas meja..ape kejadah ni yop? ak tgk la kat diorang..herm, tgk2 ada kat visitor (kad jalur merah) kat baju die..

aku pon ambil tempat utk melantak,hoho..tp still konpius nape die buat camtu..pelik2..nk kata msh mentah, tgk dh berusia..peringkat 40an dh kot..tp prangai mengalahkan anak sdara aku yg darjah 2..ish3

ak bgtau dak2 yg mkn semeja..then, ak dgr cam bunyi sudu lg..ak pon toleh lah kat blkg...tgk2, laki tu buat hal lg...diambilnya pinggan yg perempuan sorang lg, dibuangnya segala macam sisa2 di atas meja...ish,dh melampau org tua nih..MOTIF????

smbl mkn smbl borak ngan bdk2 ni..ape motif yg cuba disampaikan nih..xpaham la aku...klu bdk2 hingusan blh la dtrima akal..tp tgk dh tua bangka,tp xtau la ada otak ke tak..nampak gaya, cam nak perlekehkan kerja cleaner kat kafe kot...lama gak geng2 die borak2 kat ctu..maybe tunggu cleaner gi cuci meja..tp smp diorang blah cleaner xgi cuci lg..erm,xtau nk ckp ape..xleh nk ckp n xleh nk jump to the conclusion!hanya die je tau kenapa die buat benda nih..tp smp skang ak duk pk pasal benda td...

PENGAJARAN
-jgn lakukan sesuatu yg dpt menimbulkan kemarahan org lain
-hormatilah pekerjaan org lain walaupun sbg cleaner
-jgn buat benda2 bodoh yg xdpt diterima akal a.k.a NO MOTIF punye keje





Monday, April 20, 2009

LEPAK

time weekend,ni la tempat yg best utk lepak2...

1)blog - http://penaberkala.blogspot.com

2)friendster - mkamh_che@yahoo.com

3)game yg dpt release tension - http://mkamh.mybrute.com

4)make money - http://youthsays.com/go/f2K



5)chating - mkamh5587@gmail.com or mkamh_che@yahoo.com.my





Wednesday, April 15, 2009

TAKZIAH

Takziah buat sahabatku Muzakkir bin Aziz di atas pemergian arwah ayah tersayang yg telah pulang ke rahmatullah pada tanggal 14 April 2009. Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan di tempatkan dalam kalangan org2 yg beriman,insyaAllah.

Al-Fatihah

Sesungguhnya pemergian org yg tersayang agar sukar diterima, pahit untuk ditelan, sukar untuk dipercayai.. Namun kita terpaksa akur dgn ketentuan dan takdir yg telah tersurat oleh yg Maha Esa..Semoga kenangan sewaktu bersamanya dapat dikenang hingga ke akhir hayat..Ingatlah, hargailah org di sekeliling kita sementara hidupnya terutama ibu bapa..Kasihi dan sayangilah mereka sementara mereka masih ada..Bersyukurlah kalian kerna masih ada kedua-duanya..Oleh itu, berbaktilah sewaktu hidupnya..Jangan sesekali menyakiti dan membelakangi mereka.. Sesungguhnya, ajal maut ketentuan Illahi..Maka, rebutlah peluang yang ada agar tidal kesal di kemudian hari.

I'm really miss my late father!Al-Fatihah buat beliau dan semua umat Islam yg telah kembali ke rahmatullah..Amin...


penaberkala starting to write

"when voice become visible, muteness become readable"








Saturday, April 11, 2009

TRAGIC

sepanjang idupku 19 taun, xpenah ak rasa kiciwa n sedis sebegitu rupa..tau x sebab die ape?
klu org, ak blh je trs lepas geram..tapi kisah ni lain ckit..mmg hbtla..benda xbernyawa buat ak jadi bengang sebegitu rupa..

nk dijadikan cerita,tanggal 10 april 2009 bersamaan 14 rabiulakhir,hari jumaat yg mulia plak tuh, tlah berlaku perkara yg unexpected kat ak..ak on laptop tp xtutup2 slama 2 ari berturut2...erm, gi kelas pon on gak..ari jumaat tuh,ak bgn awal, seawal 6pg nk siapkan lab report pht..dh janji ngan miss maha nk anta ptg nih,huhu..tq miss..then pi class dr kul 9-11pg..abis class pi plak irc utk jumpe kak nina..submit claim form n resits for JAYA'09..then pi block 5 submit report plant visit kat dr muru..herm penat kan..

then pi solat jumaat..msk je blk,ak cek enset.eh2 dpt msg...ak bukak msg tuh..tau x msg apa?bkn dr hotlink la...ni msg die

nape ko pm kat ym bende pelik2 ek? link yg ko fwd 2

ak dh bengang..link ape plak ni..bl ms ak men ym plak....herm,plik2..wak rilex sudey...ak pom reply la

bl ms plak ni?

then ak dpt blk msg

2 la pasal..ak dpt,**** pon dapat,sume dlm list ko mayb dpt kot..kitorang terkejut..sjk bila lak ko anta benda2 xsenonoh ni kn

herm,ak dah mula gelabah,bengang lg naik menyampah..then, ak trs sign in ym tahyul tuh..reply lg msg hamba allah td tuh

bila lg ko dpt?

ni die jwpn soklan td

pg td n tgh hari ni..

herm,pelik2..bl masa plak ak smpt nk anta link2 tuh..pg cbuk ke sana ke mari..tgh hari tu pi masjid..xtau la tkt2 ym ak ada roh kan..ada nyawa then buleh wak keje2 bodoh tu..

then,ak tnya housemate n org2 tdkt ngan blk ak dpt x link td..erm,smua jwb dpt..naik hairan dh nih...sedangkan ak xtau link psl apa..finally,ada org forward blk kat ak link tuh..ya allah, sabar je lah..memang cabaran plg bsr la dlm hidup aku..xpenah lg ak rasa down mcm ni..tp ak wak rilek je..dlm hati tuhan saje yg tau..nk letak katne la muka nih...

perasaan gelisah n x tenteram la plak rasa lps tuh..camne ye nk buat..adoi gelabah seyh..yg penting ak siapkan report dl..buat report, then 330 ptg ak pi jumpe miss maha n submit report...huh lega,satu dh setel..hah,yg ni satu lg xsetel2..camne ye..ak fobia dh nk sign in ym..then,blk tuh,ak try sign in skali lg,,ltk la kat status ym

kepada sape2 yg terima link td, maap byk2..it's not mine!

herm,skang up to them la..dh setel dh kot..tp ati ak xsdp lg rase...tnye org2 yg tau nape blh jadi camni..ak tensen gila2 ms tuh...nk tau gak nape blh jadi gitu..ptg tuh, nipi pm srh tukar cpt2 password ym..die ckp mayb satu lg sbb worm..ak dh xpaham dh bahasa komputer ni..ak buta it ckit..ak mintak tolong die srh dtg blk ak segera..die dtg n bawak smua removal..then,die tlg scan n so on..pastu,smuanya selesai...tp ak serik lg nk sign in ym..herm,pepehal ak juz guna gtalk...

pengajaran kat sini sungguh byk kot..yg penting berani kerana benar, takut kerana salah

harap2 lps ni,xde dh benda2 sewel ni blaku kat ak or sape2..mulai ari ni, ak isytihar ak fobia ym n ak fobia ngan link2..klu xde ape2 dah,fobia ak dh ilang,blh la nnt ak guna blk ym tu..

jadikan apa yg blaku sbg cabaran...sekali lg kepada smua messenger listku, ak mintap maap byk2..sbb ym ak,mayb korang dh dpt dosa free2..ak ni xtau la camne..ish,bslh spnjang hayat!ak kn igt ym n cite ni smp akhir hayat..

p/s: pade org2 tertentu,jgn msg or tnya yg bkn2 time ak tensen..kdg2 ayat perli n gurauan yg xkena buat ak makin tensen n menyampah

penaberkala starting to write

"when voice become visible, muteness become readable"





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Re-design By dikbee | Powered By Blogger