KHAZANAH CINTA

/
27 Comments
Akhirnya, mentari kini kembali. Beraksi untuk menyinari bumi dengan cahaya berseri. Setelah sekian lama mentari menyepi, kini ia kembali. Mungkin hujan berhenti beradu dek kerna kepenatan membasahi bumi bertalu-talu tanpa henti.

Kusangka panas sampai keesokannya, rupa-rupanya hujan di tengah malam. Apa nak dikata, mungkin ini musimnya. Maka, biarlah ia berbakti kepada bumi yang pasti kehausan. Dahagakan air dari langit mungkin. Mungkin juga dapat melepaskan azab awan yang terseksa mengandungkannya. Tak larat untuk dikendong ke hulu dan ke hilir. Lebih elok dicurahakan daripada terseksa sehinggakan wajah langit gelap-gumpita. Dengan gugurnya titisan-titisan jernih berkaca, mungkin langit kembali cerah dan bumi kembali segar-bugar!

Huh,intro untuk ambil mood jiwang karat aku yang sudah lama berkarat
First time kat blog ni ak berbicara pasal cinta. Boring-boring tadi, sempat gak explore telefon usang yang telah berkhidmat 5 tahun untuk aku. Explore punya explore, terbukak kat mutimedia message. Kemudian, try bukak kat save items. Fulamak, banyak gak puisi yang puitis yang aku karang time muda-mudi dulu. Ye la, dulu tak de blog. So, telepon la jadi mangsa untuk bermadah dan bermonolog. Tapi skang, nk berpuitis je ak datang sini!

Kat dalam folder tuh, ada tiga karya nukilan yang entah hape-hape. Huh, ak tergelak tergolek-golek bila baca,hak3. Jiwang tahap cinpanzi masa tuh. Rasa nak share gak kat sini koleksi KHAZANAH CINTA aku dolu-dolu. Jom la layan, mana tahu karya aku ni diiktiraf untuk dimasukkan ke dalam ANTOLOGI SEHIJAU WARNA DAUN ke untuk budak-budak skolah. Klu rasa meluat nk termuntah tuh, bawak-bawak bersabar. Klu tak tahan sangat, boleh la slow2 mencari butang merah putih dan berpangkah untuk klik,bimbang ia melarat. Selamat berjuang dan berjiwang!




KOLEKSI 1

CINTA VS KENTUT

Cinta ibarat kentut
Ditahan sakit dilepas malu

Inginku tahan namun tidak terdaya
Inginku lepas namun tak tahu kepada siapa

Kini, ku tunggu siapa geranganmu
Buat menemani kesepian hatiku

Ku pasti suatu masa kau pasti tiba
Menemani aku si pencari cinta

Tiada ku harap cantik rupawan
Asalkan cinta kita berkekalan
Tiada ku harap gadis hartawan
Asalkan ada budi santunan

Tiada apa yang ku harapkan
melainkan keikhlasan dan kesetiaan
serta kejujuran dalam hubungan

Jika dikau yang telah direncana
Inginku abadi kan di dalam jiwa

Jika dikau yang ku temui
Pasti ku pahat di dalam hati

Sedih, kecewa lagi merana
Akanku lempar nun jauh di sana
Suka, gembira lagi bahagia
Akanku beri seluruh jiwa dan raga

Akan ku benci gaduh telagah
Apakan lagi kita berpisah

Ini saja coretan hati
Buat melepaskan kesunyian diri

Ingin mencari insan istimewa
yang ku impi dalam mimpi dan jaga

Dikau yang ku tunggu
Akan ku cari sampai ketemu

Milik siapakah hatiku ini?
Semuanya pasti ketentuan Illahi!

Saved:
12:46:50am

21-May-2007



KOLEKSI 2

CINTA?

Apa erti cinta yang sebenar?

Bagiku, definisi cinta amat diskrit untuk diungkapkan

Interpretasi cinta bergantung kepada si penterjemah

Bagiku, CINTA adalah satu cerita

C Ceritera yang indah, pahit, manis, suka dan duka yang sukar untuk diluahkan dengan kata-kata

I Intisari yang sukar diramal oleh setiap insan kerana penghujungnya yang tidak pasti

N Nostalgia yang sukar dipadam dalam memori ingatan bagi mereka yang menaklukinya

T Tragis yang sukar dihapuskan bagi mereka yang tewas

A Antalogi fantastik dan realistik yang penuh dramatik

Saved:
04:03:22am
8-Nov-2007

KOLEKSI 3

SOALNYA SIAPA?

Setiap detik ku terfikir
Siapakah pemilik hatiku ini?
Ku punyai ramai teman
Namun ku keliru yang mana satu pencuri hatiku
Inginku pilih
Namun tak tahu siapa yang menyukai ku
Ingin saja aku menyerah pada takdir
Namun hatiku sangsi dan berbelah-bagi
Ku punya teman
Ramai datang ramai pergi
Ku hampir berputus asa dalam memilih di antara kamu
Hadirlah duhai si buah hati
Mengubat kesepian hatiku ini
Bahagiakanlah jiwaku ini dengan kasih sayangmu
Hargailah aku dengan cinta sejatimu!


Saved:
03:20:19am
13-Nov-2007

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  • semua koleksi di atas adalah nukilan sendiri yang lahir dari lubuk hati yang paling dalam pada tahun 2007 (dah berusia 2 tahun)
  • bila ditatap dan dihayati dengan penuh kusyuk, aku suka koleksi no 2. Tak sangka dalam definisi tuh ada betulnya. Sepanjang pemerhatian aku bergelar insan bernama manusia, memang macam-macam cerita aku dengar dan lihat. Ada antaranya yang tergolong dalam baris-baris ayat tersebut
  • aku paling menyampah baca koleksi no 3. huh, gila bayang ke hape time tuh. tak tau lah masa tuh tengah angau dengan sape. rasanya konpem tengah frust kot. apepun, jadikan ia koleksi peribadi. tunjuk kat anak cucu nanti. ni karya atuk time bujang-bujang,hak3
  • Antara 3 nukilan yang terpampang kat atas, koleksi mana paling menarik? (jawab dengan jujur. Mana tau kan, nukilan yg menarik tuh akanku baca kat bakal pasangan aku nnt,hak3)

mode: jiwang dan angau



penaberkala starting to write

"when voice become visible, muteness become readable"


You may also like

27 comments:

  1. k1 pernah dgr tp versi len...
    k2??? yg nie ak rse sesuai...
    k3 jiwang karat cz kena air hujan bnyk sngt nie..haha

    ssh gak nk cari pncuri nie..
    tmbh2 pencuri hati...
    dosa curi2 nie..
    lbh baik oyap ko tuan dia..
    hahahahaha...

    p/s: penaberkala penah frust...
    frust nunggeng nyo nah ko??
    ini membuatkan whitedaisy tertanye2..hehe

    ReplyDelete
  2. aku ske koleksi 3... ngeh3..

    spe la yang mengganggu gerangan sang hati masa tu?

    ReplyDelete
  3. suke yg 1st,.
    ayt yg bshaja,.
    tp prumpamaan yg tepat skali,.
    bguh3,.

    ReplyDelete
  4. ai cik nuar..ckp psl cinta saje loni..hati dh ade yg punye ke?..hak3..

    ReplyDelete
  5. Al Quds Travel Welcome You :-

    "AL QUDS TRAVEL FAIR 09"
    Date : 10,11,12 December 2009
    Time : 10.30 am - 10.00 pm
    Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
    Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
    Official Radio : THR Gegar FM
    Tel No : 609-747 9999

    Diskaun RM999.00 untuk Pakej Umrah

    ReplyDelete
  6. hahaha
    versi kentut tu dalam sms ada
    tapi xpanjang macam nih

    ReplyDelete
  7. wow..hebat dooh ni nuar, hehe,
    btw num 2 n num 3 best, tapi the best maybe num2, hihi..
    fresh tue, from mohd khairul anuar
    :)
    pndai main ngn kata2!!! caya lah nuar!!!

    ReplyDelete
  8. whitedaisy:
    owh,byk versi eh sal kentut2 nih
    k2 mmg menarik la kan dgn cik whitedaisy?
    k3 mmg xleh blah, mmg mengaku la

    haha, xpe suatu hari nnt pasti ada
    tunggu masa dan keadaan yg menetukannya

    frust? xde la frust menunggeng..siket2 sudey

    ReplyDelete
  9. nifi a.k.a beliamuda:
    tak tau la sape, cuba recall tp xdapat2
    lama sgt kot,2 taun berlalu

    ReplyDelete
  10. cikTi:
    1st tu istimewa sikit sbb 1st nukilan,huhu

    ReplyDelete
  11. aina.mardyiah:
    pintu hati baru diketuk,hak3
    juz kidim
    mana ada aina, ni koleksi lama2

    ReplyDelete
  12. Hazwan Arif:
    karat la yau puye2 hujan nih

    ReplyDelete
  13. hans:
    owh,ada ke versi sms
    xpernah dapat lg
    kena carik ni,haha

    ReplyDelete
  14. atinmarzuki:
    yes,kita sependapat
    haha,expired dh kot,lama dh ni peram
    pandai ngan kata2 xpenting,
    hok penting utk laksanakan kata2 tuh

    ReplyDelete
  15. haha
    macam mana nak cakap eh?
    aaa
    oh oh. waktu pembesaran segenap manusia
    xD
    semua orang merasa
    haha

    'Cinta ibarat kentut
    Ditahan sakit dilepas malu'

    ayat ni paling beerti!
    haha

    ReplyDelete
  16. tirah watif:
    aih, cik tirah cam ada pngalaman je,hal3

    nape tiba2 rmai yg suka cinta ibarat kentut nih,konpius

    ReplyDelete
  17. suka koleksi 2 ;)

    ohh.. sgt jiwa ye kamu.. tahniah2~

    ReplyDelete
  18. millalara:
    suka eh, tq
    blh tahan la jiwang sikit2,hak3

    ReplyDelete
  19. millalara:
    suka eh, tq
    blh tahan la jiwang sikit2,hak3

    ReplyDelete
  20. cinta vs kentut.. hahaha..

    hebat la!!!

    ReplyDelete
  21. sabariah:
    haha, ni sore lagi suko cinta vs kentut
    aih, minat benor napok bab2 ketut nih

    ReplyDelete
  22. hak3..

    cito atuk zaman bujang2 dulu la cu..

    ReplyDelete
  23. pengalaman tu mengajar meyh
    brapa kali kena tangkap dgn cikgu sbb tulis lagu cinta atas buku latihan
    hahahaha
    siap dibaca kat depan kelas lagi
    >.<"

    ReplyDelete
  24. baru terbaca...
    serius punyer jiwang!!
    (^__+)v

    ReplyDelete
  25. cik madu ♥:
    jiwang siket2 jek, tak serius lg nih
    klu serius tak tau la camne,hak3

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...