KAD PENGENALAN

/
24 Comments
Hari ni, 8 Disember 2009, telah terlaksana satu tanggungjawab kecil selaku WARGANEGARA MALAYSIA. Untuk keterangan lanjut, sila paksa diri untuk baca entri ini!

Kad pengenalan?
Sape yang tak tahu pasal kad pengenalan? konpem smua orang tahu kan.
Rasanya bukan setakat tahu, kalau berumur 12 tahun dan ke atas tuh konpem setiap orang ada satu kad pengenalan kecuali Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI).
Ada ke orang ada 2 kad pengenalan?

Sebut pasal kad pengenalan nih, di kesempatan ni nak story siket pasal kad pengenalan dan info-info yang berkaitan dengannya.
Kad pengenalan dengan nama omputehnya Identification Card dan nicknamenya IC amat penting untuk individu yang bergelar WARGA MALAYSIA (negara lain pun penting benda alah ni).
Siapa pun kita tak kira bangsa, agama mahupun warna kulit sekalipun perlu ada IC sendiri setelah memenuhi syarat yg telah ditetapkan iaitu 12 tahun dan ke atas.
IC ni merupakan kad paling penting untuk di bawa ke mana jua kita berada.
Silap hari bulan, kalau takde IC dan ditahan pihak berkuasa, parah jawabnya.
Aku tak tahu la apa akibatnya sebab takde pengalaman lagi, klu ada dah cite kat sini.

Ok, sebelum lalutan dan karutan menjadi lebih berjela-jela dan panjang lebar, eloklah aku berterus terang.
Actually, hari ni aku telah pergi memohon untuk IC aku yang ke-3.
Tahu sebab apa sampai ada 3?
Yang pertama hilang, pastu buat yang ke-2 masa form 1. Melayang duit RM30, hambek ko.
Pastu, jumpa balik. Ada jodoh lagi ngan IC pertama tuh.
So, selama 6 tahun aku mempunyai 2 IC. Satu tinggal kat rumah (mak aku yg pengang) dan yang terbaru aku yang pegang.
Tapi, jodoh kami tak panjang bila IC pertama aku tadi hilang plak buat kali ke-2
Kehilangan kali ni memang takkan dapat balik dah.
Tahu sebab apa? Sebab handbag mak aku kena ragut pada 1 Mac 2008.
Maka, hilanglah segala macam harta yang ada dalam tuh termasuk IC aku.
Huh, aku sumpah peragut itu hidup tak aman dan ditimpa kecelakaan atas perbuatannya itu!
Nanti sambung lagi story pasal nih next time.
Dan hari ini, aku pohon IC ke-3, tapi bukan sebab hilang,sebab lain.
Sebab, IC tuh dah expired. Picture kat IC pun still budak2 lagi.
So, ikut undang2 kena tukar IC baru selepas mencapai usia 18 taun.
Proses mendapatkan IC baru adalah 1 bulan!


siapakah beliau?

Pernah tengok tak IC di atas? Tak kira la kat mana2 pun especially kat facebook.
First time aku tgk kat facebook. Malam ni terjumpa lagi skali. Famous gak picture nih.
Dalam enak aku search info pasal IC kat GOOGLE, tiba-tiba byk plak kua picture nih. So apa lagi, aku pun download dan tempek kat sini.

Sekian saja cerita aku untuk kali ini, sebenarnya just nak inform kat remaja di luar sana yang telah mencapai usia 18 tahun, sila tukar IC anda yang lama (gambar budak darjah 6 tuh) kepada IC yang mature sikit. RM 10 je pun, nnt klu lebih usia 25 taun, lagi byk kena bayar denda/kompaun.

Kat bawah ni info pasal IC dan JPN. Klu rajin bacalah!
Kepada sesiapa yang belum tukar lagi tuh, dan memang tak tahu pun pasal nih, pergi tukar la ye.
Klu tak tukar, tengoklah akibatnya dalam table kat bawah skali dlm entri nih.
JPN cawangan byk kot skang kat negeri-negeri di Malaysia ni. Kat Kelantan dulu ada kat KB je. Tapi skang dah ada kat Kok Lanas dan Bachok. So, takdelah sesak sangat. 20 minit je tadi, dah siap.

::soklancepumas::
ada lagi orang yg suruh mak bapak diorang pegang IC mereka?
pelik betul, pergi merata tanpa IC tanpa rasa bersalah
setahu aku masih ada yang macamtuh,hak3


PENGENALAN

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)

  • Jabatan di bawah Kementerian Dalam Negeri
  • Bertanggungjawab mendaftar peristiwa-peristiwa penting setiap individu seperti maklumat kelahiran, kematian, pengangkatan, perkahwinan dan perceraian
  • Bertanggungjawab dalam menentukan taraf kewarganegaraan dan seterusnya mengeluarkan dokumen identiti individu dalam bentuk kad pengenalan kepada mereka yang layak
  • Ditubuhkan selepas Peraturan-peraturan Dharurat (Kawasan - kawasan Pendaftaran) 1948 dikuatkuasakan sebagai salah satu langkah untuk menentang ancaman keselamatan yang memerlukan semua penduduk supaya mendaftar dan memperolehi kad pengenalan apabila mencapai umur 12 tahun ke atas
  • Diberi fungsi tambahan iaitu untuk mendaftarkan semua peristiwa penting yang merangkumi pendaftaran kelahiran, kematian, anak angkat, perkahwinan, perceraian dan kewarganegaraan
  • Semenjak penubuhannya, Jabatan ini telah berpindah ke beberapa buah bangunan di Kuala Lumpur dan Selangor. Pada awalnya, Ibu Pejabat Jabatan Pendaftaran Negara terletak di Bangunan Sulaiman, Jalan Damansara, Kuala Lumpur. Pada 1958, Ibu Pejabat ini telah berpindah ke Bangunan Persekutuan Petaling Jaya untuk menampung pertambahan rekod-rekod, dokumen dan kakitangan yang meningkat.Selepas beberapa tahun, Ibu Pejabat JPN sekali lagi berpindah ke Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor dan kekal di sini sehingga sekarang. Mulai Disember 2004, Ibu Pejabat JPN ini telah beroperasi di Presint 2, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Putrajaya
NOTE: yang bold tuh, aku masih belum buat dan tiada pengalaman


SEJARAH
  • 1807 - Piagam Keadilan 1807 (Piagam Pertama) telah menubuhkan undang-undang Inggeris yang dikenali sebagai Lex Loci (law of the land) di Pulau Pinang

  • 26.11.1826 - Piagam Keadilan 1826 (Piagam Kedua) pula telah menubuhkan undang-undang Inggeris yang dikenali sebagai Lex Loci (law of the land) di Singapura dan Melaka walaupun undang-undang tersebut bukanlah per se menggantikan undang-undang adat. Hasilnya, kes undang-undang dan adat-adat tempatan ini dipinda kepada undang-undang Inggeris.

  • 1867 – Negeri-negeri Selat (Straits Settlements) telah dipisahkan dari Kerajaan di India (oleh operasi kerajaan di bawah Akta Negeri-negeri Selat 1866) iaitu di bawah kuasa perundangan.

  • 4.2.1867 - Selaras dengan Surat Kurnia, kuasa perundangan di dalam tanah jajahan telah diluluskan oleh Majlis Perundangan Negeri-negeri Selat (Legislative Council The Straits Settlements).

  • 1874 - 1899 - Negeri-negeri Melayu Bersekutu (Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang) menjadi negeri naungan Great Britain dari ancaman musuh.

  • 13.7.1889 – Digabungkan menjadi Persekutuan Tanah Melayu.

  • 1895 - Sebelum tahun 1895, Persekutuan Tanah Melayu beroperasi secara berasingan, sehinggalah satu undang-undang digubal supaya pengasingan dibuat untuk undang-undang berkaitan dengan pendaftaran kelahiran, kematian, pengebumian, perkahwinan dan perceraian. Pada tahun 1895, ianya beroperasi di bawah Majlis Persekutuan.

  • Rekod-rekod kelahiran dan kematian yang telah direkodkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia masih lagi dipelihara sejak hampir 150 tahun yang lalu.

  • Dalam tahun 1948, kad pengenalan pertama telah dikeluarkan semasa waktu darurat (Kawasan-kawasan Pendaftaran). Peraturan-peraturan 1948 telah diperluaskan melalui Ordinan Darurat 1948.

  • Kad pengenalan untuk Persekutuan Tanah Melayu telah dikeluarkan pada 2 Ogos 1960.
    Urusan kelahiran, kematian, pengangkatan, kewarganegaraan dan perkahwinan pada awalnya diletakkan di bawah kerajaan negeri sehingga undang-undang persekutuan dibentuk untuk memberikan perkhidmatan kepada orang awam mengenai perkara-perkara berkaitan pendaftaran. Jabatan Pendaftaran Negara Tanah Melayu telah dibentuk untuk mentadbir akta untuk Parlimen sehingga ke hari ini.


:::UNDANG-UNDANG:::
Mengikut Peraturan 3, Peraturan-peraturan Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan 2001) setiap orang wajib mendaftar untuk mendapatkan Kad Pengenalannya.


Untuk pertanyaan lanjut, sila kunjungi soalan lazim

SUMBER : JABATAN PENDAFTARAN NEGARA (JPN)


GANTIAN KAD PENGENALAN 18 TAHUN

SYARAT PERMOHONAN

  • Pemohon mestilah telah berumur genap 18 tahun tetapi belum mencapai umur 25 tahun

  • Pemohon mesti hadir


PROSEDUR PERMOHONAN

Pemohon dikehendaki datang ke Kaunter JPN dan membawa dokumen sokongan (asal dan salinan)

BAYARAN TUNAI / ELEKTRONIK

Warganegara RM 10.00 manakala bukan warganegara bayarannya berbeza

Jika lewat memohon (telah melebihi umur 25 tahun), rujuk Jadual Pembayaran di bawah:



BAYARAN PERMOHONAN PENUKARAN KPP/KPT KE MYKAD DI BAWAH PERATURAN 18

(WARGANEGARA)

Permohonan yang melewati mendaftar semula selepas mencapai umur 18 tahun sehingga 25 tahun akan dikenakan kompaun

klik picture untuk tumbesaran



You may also like

24 comments:

  1. siti nurhaliza tuuuu
    hahahaa
    kat fesbuk lg sorg x blurkan pon no ic dia..hahaha
    alamak blm tka lg..thun dpn r..skali dftr pengudi..boleh ke?

    ReplyDelete
  2. fizranier:
    haha, kenal pon
    tu pasal,tersebar kot pic nih

    xpe tkr bila2 pun
    klu tak nak kena denda tukar b4 umur 25 taun
    yok, kita dah buleh mengundi!

    ReplyDelete
  3. haha
    serius! serius! serius!
    saya igt ic diatas adalah anda
    ahahaha
    seeing the "11.11.91"
    make me realize sumthin
    'oh, he's younger than me'
    and make me thot once again
    'hey aku boleh buli budak ni'
    but,
    lepas tgk komen
    haha
    baru saya tahu
    itu adalah siti nurhaliza
    xD

    ReplyDelete
  4. kak siti ohhh! inesen je muka ohh ;)

    alamak,, xtuka lagik! hmm.. takpe kot,, ada 4 taun lg masa.. lalalala~ nnti 4 taun lagi,, tlg ingatkan ea!

    *tak suka gamba dlm ic.. mata pejam. molot tnganga luas.. haishhhh la org jpn ni! cubalah snap gamba senonoh sikit.. ni org br duduk,,, tgh adjust2,, skali dia snap,, pastu suruh blaa da.. *gila sedeh plus malu juga gamba mcm hantu!

    ReplyDelete
  5. aku x tukar lg kad pengenalan..warna biru, tp bukan mykad.. adoi la.. bkpo la xtukar ari tu.. sure ke sampai umur 25?

    ReplyDelete
  6. hoho..nsb bex ak tkr dh ic...
    2 pn sbb cip rosak...
    hehe....

    y u x tempek jer u punyer ic kt cni...
    bru pemes cket..hehe...=]

    ReplyDelete
  7. tirah watif:
    haha,tertipu tengok date
    nama penuh tak tengok?lol
    simpan niat anda untuk membuli,hak3
    klu datuk tau ic dia kat sini kena saman nih

    ReplyDelete
  8. .millalara.:
    msa kecik, muka smua enosen
    owh,lama lg tuh, free2 pi buatla

    konpem IC tak tunjuk kat org nih, malu nye pasal
    IC baru, posing la elok2
    tp, pompuan kena pkai tudung itam ye!

    ReplyDelete
  9. sabariah:
    aah,sure..refer kat website JPN
    takpo,4 taun lbh lg ado maso
    tak kan tak kelik msia doh
    kelik time cuti gi la buat

    ReplyDelete
  10. nifi a.k.a beliamuda:
    buat kat Kok Lanas
    KB dan bachok jauh sikit

    ReplyDelete
  11. whitedaisy:
    owh, ore tukar doh terkecuali la
    klu letak IC i kat sini, jawabnya fofular lah cam datuk siti,hak3
    mana blh letak IC, private and confidential

    ReplyDelete
  12. jupo celoh mno la ic tok ti nurhaliza,.

    bru tringt.,
    ore pom bru tuka ic,.
    x g ambik2 ag,.,
    xtwla siap dh ko x,.

    ReplyDelete
  13. hehehe..kena g wat baru nih..
    lepas umr 18, xwat lagi y baru..hehe
    pkai ic zmn drjah 6 lagi..hikhi..
    thanks for da info nuar!!!

    ReplyDelete
  14. cikTi:
    jupo kat GOOGLE,haha
    bila lg buat?
    klu dh cukup sbulan, buleh amek la tuh

    ReplyDelete
  15. atinmarzuki:
    hoh, kena gi buat la cuti2 nih
    jgn lbh umur max sudah, xpasal2 bazir duit

    ReplyDelete
  16. bereh boh...
    kena g wat cepat2..
    heee~~~

    ReplyDelete
  17. hahah
    aku suka IC aku skrg
    pic ensem
    ekekekek

    ReplyDelete
  18. atinmarzuki:
    haha,baguih2
    oyak ko ore2 kapong etek
    tkt ado lg hok tok tau

    ReplyDelete
  19. hans:
    klu pic tak ensem, ak konpem ko gi buat lain,haha

    ReplyDelete
  20. atinmarzuki:
    aih,suko plop die nih
    ini siriyes! (wonderpet)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...